06:07 29 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1390
  Pratite nas

  Bivši predsednik Vlade Škotske Aleks Samond izjavio je u ponedeljak da bi bivšem britanskom premijeru Toniju Bleru moglo da se sudi za ratne zločine pred škotskim sudom.

  Džordž Buš mlađi i Toni Bler
  © Sputnik / Dmitriй Astahov

  Samond je istakao da Bler mora da se suoči sa „sudskim ili političkim posledicama“ nakon što sutra bude objavljen izveštaj komisije na čelu sa Džonom Čilkotom, koja je imala zadatak da ustanovi sve okolnosti učešća Velike Britanije u ratu u Iraku.

  „Domaći sudovi, makar oni u Engleskoj, odlučili su da se ne bave zločinima počinjenima na stranom tlu. Međutim, Škotska se još nije izjasnila po tom pitanju“, rekao je Samond za list „Herald Skotland“.

  „Bez obzira na sve, ima mnogo poslanika iz različitih stranaka koji apsolutno podržavaju mišljenje da neko treba da ponese odgovornost za učešće u tom ratu“, naveo je on.

  „Ne sme da se dogodi da ova zemlja uskoči u ilegalni rat, sa svim svojim strašnim posledicama, a da na kraju niko ne bude pozvan na odgovornost. Mora da bude sudskih ili političkih posledica.“

  Očekuje se da će istraga o učešću Britanije u ratu u Iraku, koju je u junu 2009. pokrenuo tadašnji britanski premijer Gordon Braun kako bi se utvrdile činjenice koje su dovele do invazije na Irak 2003. godine, „ukaljati ugled“ jednog broja visokopozicioniranih zvaničnika Vlade Velike Britanije.

  Izveštaj, koji će sadržavati više od 2,6 miliona reči, bazira se na svedočenju više od 150 svedoka, kao i na proučavanju 150.000 dokumenata Vlade Velike Britanije.

  Samond je početkom ove godine izjavio da će Čilkotov izveštaj pokazati da je Bler privatno obećao američkom predsedniku Džordžu Bušu još pre 2003. godine da će se Velika Britanija uključiti u rat u Iraku.

  „Ako, kao što očekujem, Čilkotova komisija zaključi da je Bler dao obećanje Bušu na njegovom ranču Kroford u Teksasu 2002. godine, to će predstavljati osnov za dalje postupanje“, rekao je bivši predsednik Vlade Škotske.

  Tagovi:
  Bler, Irak, Suđenje, Toni Bler, Aleks Samond, svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga