18:15 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 123
  Pratite nas

  Američki Kongres objavio je tajne dokumente o 11. septembru u kojima se Saudijska Arabija dovodi u vezu sa terorističkim napadima.

  Dokument od 28 stranica je objavljen nakon što su porodice žrtava izvršile pritisak na sam Kongres.

  Prva od 28 stranica.
  Prva od 28 stranica.

  „Objavljivanjem ovih podataka će dati odgovore na mnoga pitanja i pružiće mogućnost da se odgovorni za napad privedu pravdi“, rekao je predstavnik demokrata Stiven Linč, jedan od najglasnijih zagovarača da se ovaj dokument predstavi javnosti.

  Prema dokumentu, pojedini otmičari aviona su bili u kontaktu sa saudijskim zvaničnicima, koji su im pomagali u napadima. Kako se navodi, jedan od njih je saudijski zvaničnik Osama Basnan, za kog se smatra da je lažni pasoš dobio od ambasadora Saudijske Arabije u SAD kako bi doputovao u Hjuston 2002. godine da bi se susreo sa otmičarima aviona, te da mu je za taj put značajna sredstva obezbedila saudijska kraljevska porodica.

  U tajnim papirima se pominje još jedno ime, a reč je o Abduli bin Ladenu, koji je radio za saudijsku Ambasadu u Vašingtonu, i koji je nešto kasnije identifikovan kao polubrat Osame bin Ladena. 

  Strana 2
  Strana 2

  Takođe se navodi da je istraga pokazala da su pojedinci, koji su bili povezani sa članovima saudijske Vlade, istovremeno bili povezani i sa pripadnicima Al Kaide.

  Istraga je pokazala i da je 1999. godine bila organizovana probna verzija 11. septembra, kako bi se utvrdila bezbednost američkih vazduhoplovnih kompanija, kao i da je u toj akciji učestvovao izvesni Muhamed el Kudein.

  Dokument je bivši predsednik Džordž Buš označio kao nacionalnu tajnu kako bi zaštitio obaveštajne izvore.

  Tagovi:
  objavljivanje, tajni dokument, teroristički napad, 11. septembar 2001, Saudijska Arabija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga