08:28 06 April 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 42
  Pratite nas

  Od početka nedelje u regionu Sindžaru u iračkoj provinciji Mosulu traju intenzivni sukobi između naoružanih snaga Jezida i terorista DAEŠ-a.

  Prema navodima jezidskih snaga, oko 300 terorista koji su izgubili položaje u blizini fabrike cementa u Sindžaru, pokušalo je da pobegne u Tilkesab.

  Jedan pripadnik snaga Jezida rekao je za Sputnjik da se položaji drže pod vođstvom američke vojske, koja je obučavala jezidske vojnike.

  „Američki vojnici obučavaju naše vojnike tokom sukoba sa teroristima DAEŠ-a, napadajući teroriste njihovim sopstvenim oružjem“, rekao je jezidski vojnik za Sputnjik.

  On je rekao da je napad terorista uspešno odbijen. Uspeli su da likvidiraju 70 terorista, dok su ostali bili primorani da se povuku.

  Sputnjik je dobio ekskluzivni snimak američkog vojnika koji puca na teroriste DAEŠ-a dok pokazuje Jezidima kako da brane svoje pozicije.

  Važno je napomenuti da američki vojnik tokom „obuke“ drži ruski mitraljez „kalašnjikov“.

  Jezidski vojnik rekao je da je oficir pripadnik američkog kontingenta u Iraku, koji se nalazi u sastavu Međunarodne koalicije protiv DAEŠ-a radi vojne obuke i savetovanja jezidskih oružanih snaga i snaga pešmerga.

  Američke trupe razmeštene su u barakama Jezida u Sindžaru.

  Stanovnici Sindžara su od 2014. godine suočeni sa genocidom i iseljavanjem zbog terorista DAEŠ-a koji su okupirali grad.

   

  Tagovi:
  vojna obuka, DAEŠ, Jezidi, Irak, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga