03:37 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2231
  Pratite nas

  Senat Brazila pokrenuo je proces opoziva predsednice Dilme Rusef, a očekuje se da Rusefova pred tim telom svedoči u ponedeljak.

  Dilma Rusef
  © REUTERS / Ueslei Marcelino/File

  Doktor nauka Fransisko Dominges, šef katedre Latinoameričkih studija na Univerzitetu Midlseks u Velikoj Britaniji, izjavio je da još nije jasno da li će Senat potvrditi opoziv.

  Prema nedavnim izveštajima, 48 senatora od njih 81 javno su se deklarisali za opoziv demokratski izabrane predsednice, a 18 njih je protiv. Potrebno je da 54 senatora glasaju za opoziv da Rusefova završi svoju političku karijeru.

  Neizvesnost je prvenstveno rezultat pritiska sa ulica i masovnog pokreta u Brazilu, smatra Dominges. Rusefova mobiliše ljude, putuje po zemlji, organizuje mitinge i prikuplja više podrške nego što je imala kada je bila predsednica.

  „Ona postaje izuzetno popularna. Iako je u nekom trenutku izgubila glasače, sada je ponovo ojačala. Situacija se prilično radikalizovala i verujem da će, ukoliko je definitivno opozovu, zemlja eksplodirati“, kaže Dominges.

  Senatori se suočavaju sa problemom, jer su mnogi korumpirani i jer će se, ukoliko ne opozovu Rusefovu, suočiti sa optužbama i istragom, kaže Dominges. Štaviše, Rusefova je rekla da će pokrenuti opšte izbore kako bi pronašla „svežu krv“ i u Kongresu i u Senatu, ukoliko ponovo bude na vlasti.

  „Možete da zamislite kakav je strah ljudi koji su trenutno na vlasti“, ističe Dominges.

  Ipak, ukoliko veoma popularna Rusefova bude opozvana, trenutna neoliberalna privremena vlada biće izolovana, smatra Dominges, jer će mnoge zemlje „istupiti i reći da ne priznaju vladu koja je stvorena tim nedemokratskim procesom“.

  U svakom slučaju, Brazilu predstoje teška vremena.

   

  Tagovi:
  glasanje, Senat, opoziv, Dilma Rusef, Brazil, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga