02:55 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2620
  Pratite nas

  Jedino što sprečava SAD da padnu u recesiju je običan potrošač, ali američka ekonomija ne može još dugo da ostane na površini, izjavio je u svom obraćanju klijentima analitičar banke „Sosijete ženeral“ Albert Edvards, piše „Biznis insajder“.

  Prema rečima analitičara, ekonomija SAD je tako usporena, da je blizu propasti, dok sniženje investicija u proizvodnju i profit ukazuje da recesija nije daleko. Jedino što SAD drži na površini je nivo potrošnje koji čini približno 70 odsto BDP-a, prenosi „Biznis insajder“.

  Prema prognozama Edvardsa, SAD ubrzo mogu da izgube i taj pozitivan parametar.

  „Jedini koji ne daje Americi da padne u recesiju je američki potrošač. Teško da se može reći da je potrošnja pokretač ekonomije. Amerika sve više liči na drvenu štaku koju su oglodali termiti i koja škripi pod teretom ekonomije. Ekonomsko ozdravljenje se očigledno bliži kraju“, smatra on.

  Analitičar je uporedio trenutno ekonomsko stanje u SAD sa situacijom 2007. godine, od pre finansijske krize, kada je samo potrošnja čuvala ekonomiju od recesije. Na kraju krajeva, nedostatak investicija i usporavanje tržišta rada pogodili su tada i potrošače i BDP je pao.

  Edvars upozorava da će rast inflacije u SAD uskoro da počne da troši resurse potrošača što će samo da pogorša situaciju.

   

  Tagovi:
  ekonomija, ekonomska kriza
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga