18:27 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1430
  Pratite nas

  Jedini cilj korejskog nuklearnog oružja je odvraćanje. Moskva će jačati odnose sa Pjongjangom. Severna Koreja će postati futuristička socijalistička zemlja. Koreje će se kad-tad ujediniti, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik Alehandro Kao da Benos, koji je poznat kao „ambasador“ Severne Koreje na Zapadu.

  Specijalni predstavnik Komiteta za kulturne veze sa inostranstvom Severne Koreje Alehandro Kao da Benos je poznat kao „ambasador Severne Koreje na Zapadu“. Korejci ga zovu Čo Son Il — „Koreja je jedinstvena“.

  Iako se Benos rodio u Španiji, 10.000 kilometara udaljenoj od Pjongjanga, on je utrošio dve decenije svog života na poboljšanje ugleda režima porodice Kim na Zapadu.

  Nedavno je Benos otvorio kafić „Pjongjang“ u svom rodnom gradu Taragoni — to je jedini lokal na Zapadu u kojem čovek može da sazna više o Severnoj Koreji i da uživa u njenoj atmosferi.

  Na pitanje zašto brani severnokorejski politički sistem, Benos kaže da je sebe sa samo 16 godina smatrao komunistom i da je znao da u Madridu živi nekoliko porodica iz Severne Koreje.

  „Tada sam bio spreman da živim u ovoj zemlji i da dam doprinos revoluciji“.

  „Ambasador Severne Koreje“ kaže da mu se u ovoj zemlji sviđaju Džuče ideja, kultura, filozofija i duhovnost.

  Komentarišući zajednički selfi koji su na Igrama u Riju napravile gimnastičarke iz Severne i Južne Koreje, sagovornik Sputnjika kaže da je to pravi dokaz da su Korejci jedinstven narod i da je ujedinjenje moguće.

  ​Takođe, Benos smatra da se time šalje poruka SAD da prestanu sa okupacijom južnog dela korejskog poluostrva, koja traje od završetka Drugog svetskog rata.

  „Za 25 godina, Demokratska Narodna Republika Koreja će postati veoma razvijena i futuristička zemlja, sa očuvanim socijalističkim sistemom. Takođe, mislim da će njena ekonomija biti samoodrživa. Severna Koreja neće koristiti kapitalistički ekonomski model, nalik kineskom, jer bi to značilo kraj njene nezavisnosti. Bez svake sumnje, Koreje će se ujediniti, ali sve zavisi od naroda Južne Koreje, koji bi trebalo da izabere naprednog predsednika i stranke koji ne bi bili pod kontrolom SAD“, ističe Benos.

  Sagovornik Sputnjika kaže da je vojni nuklearni program garant opstanka Severne Koreje.

  „Da ova zemlja nije imala nuklearno oružje, ona bi odavno doživela sudbinu Iraka, Libije ili Sirije. Ove zemlje cu izgubile stabilnost, resurse i budućnost pod bombama. Jedini cilj korejskog nuklearnog oružja je odvraćanje, jer Koreja ima pravo da brani sopstvenu teritoriju i građane“.

  Prema mišljenju Benosa, zbog američke ekspanzije Rusija će ponovo jačati veze i razvijati odnose sa Severnom Korejom.

  Tagovi:
  Zapad, nuklearno oružje, Severna Koreja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga