01:40 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 01
  Pratite nas

  Slobodna sirijska armija je spremna da uvede prekid vatre ukoliko to isto budu učinile i sirijske i ruske vlasti, izjavio je predstavnik Armije Abu Zeid.

  „Poštovanje primirja će zavisiti od toga kako ga budu sprovodili Rusija i Damask. Prethodni dogovor nije zaživeo jer su i Damask i Moskva, pod izgovorom borbe protiv DAEŠ-a, bombardovali i položaje umerene opozicije“, rekao je on.

  Istovremeno, Zeid nije optimističan po tom pitanju i ne smatra da će Damask poštovati primirje.

  „Za nas je veoma važno da zaštitimo civile. Mi želimo potpuni prekid vatre, ali iskustvo nam govori da saradnja sa aktuelnim režimom ne uliva nikakav optimizam“, rekao je Zeid.

  Pored toga, dodao je, povratak za pregovarački sto mora biti u skladu sa realnim političkim promenama u Siriji, i to na osnovu odluka konferencije „Ženeva 1“ i rezolucije Saveta bezbednosti UN 2254.

  U petak su se šefovi diplomatija Rusije i SAD Sergej Lavrov i Džon Keri dogovorili o dugoročnom planu za Siriju, koji podrazumeva pauzu borbenih dejstava koja bi trebalo da stupi na snagu 12. septembra.

  Za to vreme će se biti sproveden proces „odvajanja“ sirijske opozicije od terorističkih organizacija kako bi se nastavile borbe isključivo sa teroristima.

   

  Tagovi:
  Slobodna sirijska armija, poštovanje, prekid vatre, terorizam, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga