08:09 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 50
  Pratite nas

  Iran pozdravlja dogovor o uslovnom prekidu vatre u Siriji kojem su posredovale Rusija i Sjedinjene Američke Države kao plan kojim će se zaustaviti humanitarna katastrofa i promovisati političko rešenje u zemlji, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Irana Husein Džaberi Ansari.

  Ansari je rekao da je četvoročasovni sastanak sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Mihailom Bogdanovim u Moskvi bio „koristan i sveobuhvatan“.

  „Razgovarali smo o Siriji, uključujući i pitanje o prekidu vatre. Iran je od početka sirijske krize verovao da ona nema vojno rešenje. Treba da se završi sredstvima političkog dijaloga“, rekao je Ansari.

  Prekid vatre u trajanju od 48 časova, koji je Iran pozdravio, stupio je na snagu u ponedeljak uveče nakon što su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri to objavili 9. septembra u Ženevi.

  „Humanitarna katastrofa mora da se zaustavi. Zalažemo se za punu kooperaciju u borbi protiv terorizma. Stoga će Iran svakako podržati svaki plan koji će omogućiti zaustavljanje krvoprolića u Siriji i uzeti u obzir ove tri komponente“, istakao je Ansari.

  On je dodao da kratkoročna ruska upotreba vazdušne baze Hamadan na zapadu Irana za vazdušne napade prošlog meseca nije razmatrana tokom sastanka sa Bogdanovim.

  Tagovi:
  humanitarna katastrofa, prekid vatre, Hosein Džaberi Ansari, Mihail Bogdanov, Sirija, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga