23:58 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1326
  Pratite nas

  Sporazum o Siriji između Rusije i SAD podrazumeva da sirijska avijacija ne vodi borbena dejstva u regionima gde vazdušne napade na položaje terorista DAEŠ-a i Nusra fronta izvode ruski i američki avioni, navodi se u dokumentu koji je objavila agencija AP.

  Kako se navodi, dogovoreno je i da opozicija preduzme sve neophodne mere kako teroristi ne bi ulazili u demilitarizovane zone.

  „Bilo koje kršenje primirja u demilitarizovanim zonama biće analizirano od strane Rusije i SAD. Ukoliko teroristi uspeju da uđu u tu zonu, Rusija i SAD će postupati u skladu sa odlukama zajedničkog koordinacionog centra“, navodi se u tekstu.

  Kada je reč o humanitarnoj pomoći, ona će biti dostavljana u skladu sa uslovima prekida vatre i shodno procedurama UN.

  U Sporazumu je takođe navedeno da Rusija i SAD u bilo kojem trenutku mogu da prestanu da ga primenjuju ukoliko budu smatrali da se neki od uslova ne ispunjava prema planu.

  Takođe, ističe se da prioritet ostaje razdvajanje umerene opozicije od terorista DAEŠ-a i Nusra fronta.

  Dodaje se i da će Rusija i SAD preduzeti zajedničke korake kako bi se stabilizovala situacija u Siriji, posebno kada je reč o Alepu.

  Povodom objavljivanja detalja Sporazuma oglasila se i portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, koja je potvrdila autentičnost dokumenta, naglasivši da je to samo jedan od pet dokumenata koji su predstavnici Rusije i SAD potpisali 9. septembra.

   

  Tagovi:
  objava, sporazum o Siriji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga