10:59 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  23100
  Pratite nas

  Uprkos zabrinutosti Kine i Rusije, zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država tvrde da su Vašington i Seul postigli sporazum o raspoređivanju THAAD sistema u Južnoj Koreji, o kojem se ne može pregovarati.

  THAAD sistem bi trebalo da bude razmešten u Južnoj Koreji do kraja 2017. kao odgovor na nuklearne rakete koje je Severna Koreja nedavno testirala.

  Ovaj plan je oštro kritikovao Peking, koji ovaj sistem vidi kao meru koju Vašington namerava da iskoristi za odvraćanje Kine pre nego za rešavanje problema zloglasnog nuklearnog programa Severne Koreje.

  Moskva je saopštila da raspoređivanje THAAD sistema u Južnoj Koreji ne samo što „provocira Pjongjang ka novim nerazumnim koracima“, već utiče i na interese Rusije. Načelnik odeljenja za nekorišćenje i kontrolu oružja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mihail Uljanov rekao je da će Rusija uzeti u obzir u svojim vojnim planovima raspoređivanje ovih sistema. Međutim, odgovarajući na pitanje da li će se razgovori o THAAD-u nastaviti, pomoćnik američkog državnog sekretara za Istočnu Aziju Danijel Rasel odgovorio je sa čvrstim „ne“.

  „Dve zemlje već su donele odluku“, rekao je Rasel novinarima.

  Najava je saopštena uoči pete nuklearne probe Pjongjanga, pre oko dve nedelje. U govoru od 23. septembra, severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho rekao je da je nuklearni arsenal jedini način da se zemlja zaštiti od SAD.

  Međutim, Ujedinjene nacije pripremaju svežu rundu sankcija protiv Pjongjang kao dodatak sankcijama koje su već na snazi.

  Rasel je rekao da će nove sankcije biti predstavljene u bliskoj budućnosti. „Severna Koreja eksploatiše međunarodni sistem u cilju postizanja ilegalnog nuklearnog i raketnog programa koji preti kako njihovim susedima tako i regionalnom miru i bezbednosti“, rekao je Rasel na konferenciji za novinare.

  Tagovi:
  THAAD, raspoređivanje, Južna Koreja, Severna Koreja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga