03:50 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Piše
  3194
  Pratite nas

  Grad američke vojske usred Grenlanda trebalo je da ostane večita misterija, ali je porast temperature poslednjih decenija otkrio američku tajnu.

  Globalno zagrevanje omogućilo je da se otkrije šta su to Amerikanci planirali za vreme Hladnoga rata.

  Kamp „Vek“ je uspostavljen još 1959. godine na severozapadu Grenlanda. Od obale je bio udaljen oko 200 kilometara. Zvali su ga ’grad ispod leda‘, a u lavirintu tunela osam metara ispod površine nalazile su se laboratorije, prodavnice, bolnica, kapelica, pa čak i bioskop. U to vreme tamo je živelo oko 200 vojnika.

  Arktik
  © Sputnik / Valeria Yarmolenko

  Kamp je uspostavljen u sklopu tajnog projekta ’Ledeni crv‘, a glavni cilj je bilo stvaranje postrojenja za nuklearne projektile koji bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogli da dobace do meta u Sovjetskom Savezu. Vojska je ispod leda postavila oko 600 projektila srednjeg dometa, a zanimljivo je to da Vlada Danske, u čijem je posedu Grenland tada bio, nije imala pojma što se tamo događa. Amerikanci su im samo rekli da prave običan vojni kamp.

  Međutim, kamp „Vek“ je bio sve samo ne običan kamp. Tamo su naučnici izvodili testiranja s biološkim, hemijskim i nuklearnim materijalom, a inženjeri su vredno bušili led kako bi napravili objekte u kojima bi se čuvalo skupoceno oružje.

  „Mislili su da ih nikad neće otkriti“, rekao je naučnik i stručnjak za klimatske promene Vilijam Kolgan za „Gardijan“.

  „Tih godina niko živ nije računao na globalno zagrevanje. Ali, klima se u međuvremenu promenila i sada je samo pitanje hoće li ovo što je zakopano tamo i ostati“ dodao je Kolgan misleći na nuklearni otpad koji sada opasno preti „zemlji leda i snega“.

  Projekt „Ledeni crv“ doživeo je totalni debakl 1967. godine, kada su inženjeri shvatili da bi konstantno pomeranje leda i nestabilno vreme mogli da unište tajne tunele. Amerikanci su pokupili skupocenu opremu i otišli, ali iza sebe su ostavili hemijski i nuklearni otpad. Pretpostavka je bila da će ostati večno zatrpan ispod leda i da niko neće ništa otkriti. Nažalost, to se neće dogoditi — ove godine je na Grenlandu zabeležena rekordna temperatura, led se topi dvostruko brže nego u 20. veku i naučnici su s pravom zabrinuti šta će se dogoditi kada na površinu ispliva sve ono što je sakriveno pre više od 50 godina.

  Tagovi:
  hladni rat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga