12:31 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 560
  Pratite nas

  Napad na humanitarni konvoj UN u Alepu je „dobro pripremljena obmana“, smatra grupa nezavisnih vojnih stručnjaka pri Međunarodnoj grupi za podršku Siriji (ISSG).

  Prema izveštaju ovih eksperata, oni su proučavali video-snimak napravljen ruskih dronova koji su pratili konvoj, na kome se jasno vidi da „automobil sa prikolicom nosi minobacač velikog kalibra“. Takođe su istakli da su teroristi Nusra fronta bili aktivni u regionu kada je konvoj napadnut.

  Eksperti su analizirali snimke i fotografije napada i došli do zaključka da je „napad“ insceniran: posebno, kabina jednog kamiona nije pogođena, dok je njen teret uništen. Osim toga, rupe od navodne municije na kamionima prekrivene su rđom, a put nije oštećen, što bi moralo da bude drugačije u slučaju pravog vazdušnog napada.

  Stepen oštećenja u suprotnosti je sa verzijom vazdušnog napada: eksplozija u zatvorenom prostoru bi barem prevrnula kamione sa teretom, dok bi eksplozija ostavila krhotine u zidovima okolnih zgrada. Ali sudeći po fotografijama, kamioni su samo izgubili svoje cerade, a njihove gume ostale su netaknute, kartonske kutije ostale su na svojim mestima, a okolne zgrade nemaju pukotine.

  Stručnjaci su takođe zbunjeni zbog kratera koji je navodno nastao tokom vazdušnog napada.

  „Centralni deo kratera povlači objekte unutra, umesto da ih rasejava okolo. Da li je to crna rupa?“

  „U pregledu ove preliminarne analize može se zaključiti da se radi o dobro pripremljenom insceniranom ili lažnom napadu“, navodi se u izveštaju.

  Diplomatski izvori izjavili su za agenciju RIA Novosti da je ovaj izveštaj upućen predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država koji su „izrazili neslaganje sa zaključcima“.

  Tagovi:
  humanitarni konvoj, napad, istraga, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga