03:14 23 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 0 0
  Pratite nas

  Novoizabrani generalni sekretar UN Antonio Gutereš smatra Rusiju i Sjedinjene Američke Države centralnim državama u svetu u ovom trenutku i spreman je da radi na njihovom zbližavanju.

  Generalna skupštine UN je u četvrtak potvrdila izbor Antonija Gutereša za generalnog sekretara svetske organizacije. Deveti generalni sekretar UN preuzeće svoje dužnosti 1. januara 2017.

  „Biće mi drago da uradim sve što je moguće da podržim i povećam poverenje među državama-članicama u celini. Naravno, SAD i Rusija su apsolutno centralne zemlje u današnjem svetu. Drago mi je da primetim da će pregovori o Siriji ponovo početi. Uvek ću hrabriti ove dve zemlje, kao i druge, da se ujedine. Apsolutno sam uveren da ako se dve zemlje približe imaće veliku šansu da pokrenu i ubede druge da postojeće razlike mogu da se prevaziđu“, istakao je Gutereš.

  Odgovarajući na pitanje da li će on kao generalni sekretar UN moći da mobiliše Moskvu i Vašington, Gutereš je rekao: „Učiniću sve što je u mojoj moći“.

  On je naglasio da je kao generalni sekretar UN odgovoran za efikasan rad organizacije, traženje rešenja za potrebe ljudi, a može da ponudi i svoje usluge posredovanja. „I to je ono što ću pokušati da uradim“, rekao je Gutereš.

  U svom govoru u Generalnoj skupštini UN u četvrtak, Gutereš je istakao da u svetu danas „nedostaje mir“. On je uveren da glavnu ulogu u ovom procesu imaju države. Šef svetske organizacije rekao je da treba da preuzme dužnosti posredovanja.

  „Učiniću sve što je u mojoj moći da sarađujem sa državama, da ponudim svoje usluge posredovanja kako bi se stvorilo okruženje u kojem ljudi mogu da se okupe i shvate da sve gube zbog sukoba koje danas imamo. Nema pobednika. U interesu svih je da se sukob zaustavi“, zaključio je Gutereš.

  Tagovi:
  generalni sekretar UN, odnosi, Generalna skupština UN, Antonio Gutereš, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga