23:04 09 April 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 16
  Pratite nas

  Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja vodi borbu protiv pobunjenika u Jemenu, saopštila je nakon istrage vazdušnog napada na sahranu u Sani da je povorka gađana greškom, prenosi televizija „Arabija“.

  Kao rezultat vazdušnog napada na sahranu u Sani 8. oktobra poginulo je, prema podacima UN, 140 ljudi, a 525 je ranjeno. Prema drugim podacima, broj poginulih je dostigao 213 osoba. Koalicija, koju su pobunjenici — Huti — optužili za vazdušni napad, prvo je izjavila da nije učestvovala u njemu, a kasnije je rekla da će napad istražiti.

  „Tim istražitelja došao je do zaključka da su predstavnici Generalštaba Jemena predali komandi avijacije, kako se kasnije ispostavilo, pogrešnu informaciju o položajima vojnih komandanata Huta na određenom mestu u Sani“, navodi se u izjavi koalicije.

  Napominje se da je posle toga odmah izveden udar kao na „vojni cilj“, a odluku je doneo štab u Jemenu bez odobrenja centralne komande koalicije.

  „Napad na položaje izveden je greškom… Potrebno je preduzeti zakonske mere protiv onih čije su akcije dovele do incidenta, kao i početi sa radom na naknadi štete rođacima žrtava i ranjenih“, istakla je koalicija.

  U Jemenu od 2014. traje oružani sukob u kome se na jednoj strani bore pobunjenici Huti iz šiitskog pokreta Ansar Ala i deo vojske lojalne bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, a sa druge strane vladine snage i pripadnici samoodbrane lojalni predsedniku Abdu Rabuu Mansuru Hadiju. Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom podržava vlast iz vazduha i sa kopna.

  Tagovi:
  vazdušni napadi, sahrana, istraga, Jemen, Saudijska Arabija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga