14:58 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2026
  Pratite nas

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se čitav niz zemalja pridružio inicijativi Kanade, Nemačke, Velike Britanije i SAD da razmeste multinacionalne bataljone na istočnim granicama Alijanse.

  Kako je rekao, Albanija, Italija, Poljska i Slovenija će sopstvenim snagama dopuniti bataljone koje u Litvaniji predvodi Kanada, dok će Hrvatska, Belgija, Francuska, Luksemburg, Holandija i Norveška svojim kapacitetima ojačati bataljon koji predvodi Nemačka.

  Danska i Francuska će dopuniti bataljone u Estoniji, predvođene Londonom, dok će Rumunija i Velika Britanija ojačati američki bataljon u Poljskoj.

  „Naše snage će biti u potpunosti multinacionalne. To je dokaz da NATO funkcioniše kao jedan organizam, napad na bilo kog saveznika će se smatrati napadom na sve nas“, rekao je Stoltenberg.

  On je podsetio da je na samitu NATO-a u Varšavi postignut dogovor da se početkom 2017. godine razmeste dodatna četiri bataljona, te je izrazio zadovoljstvo što se taj dogovor trenutno realizuje.

  Reči je bilo i o jačanju crnomorskog regiona, a prema rečima Stoltenberga, šest zemalja je izrazilo spremnost da pošalje svoje snage – Kanada, Nemačka, Holandija, Poljska, Turska i SAD.

   

  Tagovi:
  ojačavanje, bataljoni, NATO, Jens Stoltenberg, Pribaltika, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga