00:21 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 014
  Pratite nas

  EU i Kanada će nastaviti da blisko koordiniraju akcije u vezi sa sankcijama koje su na snazi protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini i podsećaju da će restriktivne mere i dalje zavisiti od pune implementacije Minskog sporazuma, navodi se u zajedničkom saopštenju usvojenom na samitu EU—Kanada.

  Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, premijer Kanade Džastin Trudo i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pre potpisivanja CETA sporazuma
  © REUTERS / Eric Vidal

  „Nastavljamo tesno da sarađujemo i koordinišemo naše akcije koje se tiču restriktivnih mera koje će ostati u vezi sa punom implementacijom Minskog sporazuma i poštovanjem suvereniteta Ukrajine“, saopštile su Evropska unija i Kanada.

  Odnosi između Rusije i Zapada su se pogoršali zbog situacije u Ukrajini. Krajem jula 2014. EU i SAD su sa sankcija protiv određenih fizičkih lica i kompanija prešle na mere protiv celog sektora ruske ekonomije. Kao odgovor na to, Rusija je ograničila uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su joj nametnule sankcije: SAD, EU, Kanade, Australije i Norveške.

  Ekonomske sankcije koje je Evropska unija nametnula Rusiji na snazi su do 31. januara 2017.

  O situaciji u Siriji

  EU i Kanada pozvale su na hitan nastavak primirja u Siriji i nove napore za pronalaženje političkog rešenja sukoba, navodi se u zajedničkom saopštenju.

  „Hitno je potreban prekid neprijateljstava i napor za pronalaženje političkog rešenja kako bi se svim stranama omogućilo da se vrate nastavku međusirijskih pregovora kada to dozvoli situacija na terenu“, piše se u saopštenju.

  „Oštro osuđujemo stalne povrede ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava od strane svih učesnika u sukobu, a posebno sirijskog režima i njegovih pristalica prema sirijskom narodu“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

  EU i Kanada su, takođe, pozvale na „deblokadu i obezbeđivanje bezbednog i nesmetanog humanitarnog pristupa, kako bi se olakšala patnja sirijskog stanovništva u Alepu i drugim mestima“. 

  Tagovi:
  koordinacija, sankcije Rusiji, EU, Kanada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga