08:04 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1827
  Pratite nas

  Rusija će ostati strateški partner Kirgizije, međutim republika mora da se oslanja na sopstvene vojne snage, izjavio je predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev govoreći o tome da ruska baza mora da napusti zemlju nakon isteka ugovorenog roka.

  „Smatram da smo doneli ispravnu odluku kada je reč o bazi ’Gansi‘, sviđalo se to nekima ili ne (’Gansi‘ je američka avio-baza koja je izvezena iz zemlje nakon odluke Atambajeva). Prošlo je pet godina i vreme je pokazalo da je odluka bila ispravna. Kirgizija mora ubuduće da se oslanja na sopstvene snage. To se tiče i ruske baze“, rekao je on.

  Predsednik je ocenio da nakon isteka ugovorenog roka, ruska baza mora da napusti zemlju.

  „Naravno, to se možda nekome neće svideti, ali sam uspeo tu ideju da prenesem ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i on me je razumeo“, naglasio je Atambajev.

  Na teritoriji Kirgizije razmeštena je ruska vojna baza koju čine četiri objekta – avio-baza Kolektivnih snaga za brzo reagovanje ODKB-a u Kantu, primorska baza u Karakolu, komunikacijsko čvorište i autonomni seizmološki punkt u Majlu Su.

  Rok sporazuma je 2009. produžen za 45 godina, sa mogućnošću automatskog produžetka.

  Analitičari: Ruska baza potrebnija Biškeku nego Moskvi

  Ruska vojna baza u Kirgiziji ostaće nezavisno od ishoda predsedničkih izbora 2017. godine, budući da je ona potrebnija Biškeku nego Moskvi, smatra analitičar Andrej Frozin.

  Međutim, kako je rekao, izjava Atambajeva svakako će uticati na razvoj međudržavnih odnosa.

  Tagovi:
  napuštanje, vojna baza, Albazbek Atambajev, Kirgizija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga