20:31 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1891
  Pratite nas

  Nastavlja se borba između vladinih snaga i pobunjenika u Starom gradu Alepa, a Damask polako osvaja teritoriju. Reporterka RT Lizi Felan i njen tim bili su prvi novinari koji su posetili oblasti koje su tek oslobodile vladine snage.

  „Ovde još nije sasvim bezbedno. Opozicione snage su na samo par stotina metara odavde. Oblast treba da se očisti od neupotrebljenog oružja i zaostalih mina“, rekla je dopisnica ruskog kanala.

  Ona je dodala da je njen tim video veliki broj jedinica oružja koje su teroristi sakrili u zgradama, uključujući i eksplozivna sredstva domaće izrade koja su upotrebljena za granatiranje vladinih snaga.

  „Bitka za osvajanje starog grada tokom poslednjih nekoliko dana bila je izuzetno žestoka. Opozicione snage sprečavale su napredovanje vladinih snaga. One su nemilosrdno granatirale područja Alepa pod kontrolom vladinih snaga. Bilo je mnogo civilnih žrtava“, dodala je Felanova.

  Situacija u Alepu
  © REUTERS / Omar Sanadiki

  Snimci oblasti Starog grada koju su tokom noći osvojile vladine snage, koje je zabeležila njena filmska ekipa, pokazuje minobacački položaj korišćen za granatiranje zapadnog Alepa u dvorištu bivše pekare koja je korišćena za skladištenje granata.

  Felanova je dodala da stanovnici osvojenih oblasti sada imaju priliku da pobegnu sa linije fronta i da se povežu sa rođacima od kojih su bili odvojeni. Teroristi i pobunjenici sprečavali su civile da pređu u deo grada pod vladinom kontrolom.

  U međuvremenu, snage Damaska su zauzele još deset okruga u istočnom Alepu u poslednja 24 sata, saopštio je ruski Centar za pomirenje neprijateljskih strana u Siriji. Sada je 45 okruga pod kontrolom sirijske vojske.

  Slično:

  Peskov: U istočnom Alepu su samo teroristi
  Galbrajt: Građanski rat u Siriji gotov, na potezu Rusija i SAD
  Lavrov: Ko odbije da izađe milom biće uništen (video)
  Tagovi:
  osvajanje, teroristi, RT, Alep, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga