03:06 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1750
  Pratite nas

  Ruski Centar za pomirenje u Siriji pomogao je da se gotovo 50 hiljada civila evakuiše iz Istočnog Alepa u protekla dva dana, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

  Evakuacija se izvodi kroz humanitarne koridore koje su organizovali Moskva i Damask. 

  „Samo u prvoj polovini današnjeg dana iz istočnih delova grada izašlo je više od 20 hiljada civila, a 1.217 boraca je položilo oružje“, rekao je Konašenkov.

  „Upozoravamo teroriste i ekstremiste tzv. umerene opozicije, ali i apelujemo na njihove pokrovitelje. Ne pokušavajte da preduzimate bilo kakve provokacije, a posebno ne napade na civile koji prolaze kroz humanitarne koridore“, rekao je portparol ruskog Ministarstva.

  Sirijci koji napuštaju Alep ulaze u autobus u selu Aziza
  © AFP 2021 / George OURFALIAN

  Vreme je da proverimo istinitost namera zapadnih zemalja i organizacija koje su izrazile spremnost da pošalju humanitarnu pomoć u Alep, dodao je on.

  „Apelujemo na sve one koji su u proteklih nekoliko meseci govorili o svojoj spremnosti da u Alep pošalju svoju humanitarnu pomoć: predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Evropske unija i međunarodne organizacije… Vreme je da se proveri istinitost vaših namera“, rekao je Konašenkov    

   

  Tagovi:
  evakuacija civila, Alep, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga