23:41 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  51193
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države su pod raznim izgovorima odbijale predloge da izvedu teroriste Nusra fronta iz Istočnog Alepa, zbog čega je Rusija operaciju izvela samostalno, izjavio je u petak načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije Sergej Rudskoj.

  Savet bezbednosti u Ujedinjenim nacijama
  © Flickr / Ministerio de Asuntos Exteriores de Rusia

  „Tokom godine smo na radnim sastancima i pregovorima s Amerikancima na raznim nivoima pokušavali da dobijemo od SAD praktične korake radi razdvajanja ’umerene opozicije’ od terorista. SAD su pod raznim izgovorima odbijale to da učine“, rekao je Rudskoj. 

  Prema podacima Generalštaba, u istočnom Alepu bilo je više od 4.500 boraca koji su pripadali raznim radikalnim odredima. Većina njih je iz grada izvedena u protekla 24 sata, čime je izvršeno razdvajanje „umerene opozicije“ od ekstremista, smatra general. 

  Tokom operacije dobrovoljno se predalo 3.406 boraca, a više od tri hiljade njih je amnestirano.

  S izvođenjem boraca iz Alepa stvoreni su uslovi za mirno rešavanje sukoba u Siriji, izjavio je general. 

  Borbena dejstva u Alepu ne vode se već drugi dan. Ranije je ruski Centar za pomirenje u Siriji saopštio da je tokom prvog dana operacije izvođenja boraca iz istočnog Alepa iz grada izašlo devet automobilskih kolona, izvedena su 6.462 čoveka, među kojima su tri hiljade boraca. 

  Palmira
  © REUTERS / Omar Sanadiki

  „Operacija sirijske vojske za oslobađanje istočnih kvartova Alepa koji su se nalazili pod kontrolom militanata je završena“, navodi se u saopštenju ruskog Centra.

  Navedeno je i da su sirijske snage likvidirale pojedinačne tačke otpora terorista.

  Ranije je saopšteno da je evakuacija militanata i njihovih članova porodica iz istočnog Alepa završena.

  „Operacija evakuacije militanata i njihovih članova porodica iz istočnih regiona Alepa je završena“, piše u saopštenju ruskog Centra za mirenje zaraćenih strana u Siriji.

  Navedeno je da Centar iz Alepa evakuisao više od 4,5 hiljada militanata i 337 ranjenika, a da je tokom operacije ukupno evakuisano više od 9,5 hiljada ljudi.

  Sa militantima grad su napustili njihove žene i njihova deca.

   

  Tagovi:
  Alep, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga