15:41 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 342
  Pratite nas

  Kamera na bespilotnoj letelici zabeležila je trenutak kako jato kitova ubica jede ajkulu koju su uhvatili u kalifornijskom zalivu Monterej.

  Slejter Mur bio je na brodu sa članovima posmatrača kitova Zaliva Monterej kada je primetio redak slučaj kitova ubica kako se hrane na površini okeana, što oni obično čine duboko pod vodom.

  Na snimku se vide dve odrasle ženke sa svojim mladuncima kako se naslađuju ajkulom koja pokušava da se „izmigolji“. Izgleda da je hranjenje predstavljalo trenutak podučavanja mladih kitova, jer je odrasla ženka puštala ulov da bi i ostali mogli da ga hvataju.

  „Videli smo nekih 25 jedinki i uspeo sam da ih pomoću drona snimim kako se hrane ajkulom“, rekao je Mur. „Ovi kitovi su obično manji od Bigovih orki i među njima je bilo nekoliko mladunaca“.

  „Odjednom je jedan od njih izvukao na površinu celu ajkulu“, rekla je Ketlin Tejlor, marinski biolog, koja je takođe bila na brodu. „I ajkula je još uvek bila živa i koprcala se“.

  „Kitovi ubice dobacivali su se velikom ajkulom i verovatno podučavali svoje mlade kako da love ajkule“, napisali su aktivisti na svojoj stranici na Fejsbuku.

  „Ove životinje je teško proučavati“, kaže Tejlorova. „One mogu veoma dugo da zadrže dah, plivaju veoma brzo i putuju veoma daleko od obale. Ali to je ono što njihovo posmatranje čini zabavnim, jer nikada ne znate šta će se desiti“.

  Ova vrsta kitova ubica pojavljuje se u tom zalivu otprilike jednom godišnje. Gde se nalaze preostalo vreme ostaje zagonetka, mada su se pojavljivali čak na Aljasci.

  Prvi put su identifikovani 1988. godine. Naučnici su utvrdili da jedu ajkule nakon što su ostaci tih riba pronađeni u utrobi kita koji se nasukao na obalu.

  Zubi kitova ubica često su oštećeni, jer njima probijaju tvrdu i debelu ajkulinu kožu.

   

  Tagovi:
  kit ubica, ajkula, dron
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga