18:34 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3025821
  Pratite nas

  Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se poziva na međunarodno posmatranje situacije u oblasti ljudskih prava na Krimu.

  Autor nacrta rezolucije je Ukrajina. Nacrt je na glasanju dobio podršku 70 zemalja, 26 je bilo protiv, a 77 uzdržanih. Svoj glas za nacrt dala je većina evropskih država, kao i SAD, a protiv su bile Rusija, Srbija, Kina, Indija, JAR, Jermenija, Kuba, Kazahstan, Belorusija i niz drugih zemalja.

  U rezoluciji se od generalnog sekretara UN traži da pronađe način za pristup međunarodnih posmatračkih misija za ljudska prava na Krim.

  U dokumentu se poziva Rusija da obezbedi pristup na Krim međunarodnim misijama i nevladinim organizacijama za ljudska prava. Navodi se da je „međunarodno prisustvo na Krimu neophodno da bi se sprečilo dalje pogoršanje situacije“.

  U dokumentu se osuđuju „povrede prava stanovnika Krima“ uključujući i „krimske Tatare, kao i Ukrajince i lica koja pripadaju drugim etničkim i verskim grupama“.

  Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvao dokument koji je predložio Kijev „beskorisnim propagandnim letkom“ koji nema nikakve veze sa realnom situacijom na poluostrvu i interesima njenih stanovnika.

  Tagovi:
  rezolucija o Krimu, usvajanje, rezolucija, Generalna skupština UN, Ukrajina, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga