10:59 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  6850
  Pratite nas

  Dvadeset metara viši od Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, jedan od najviših mostova na svetu, zvanično je pušten u saobraćaj na jugozapadu Kine.

  Most Bejpanđang, koji povezuje planinske provincije Guejdžou i Junan preuzeo je titulu najvišeg mosta na svetu od jednog drugog kineskog inženjerskog čuda, mosta na reci Sidu u provinciji Hubej.

  ​Most visok kao dvestospratna zgrada skratio je vreme putovanja od Ljupanšuija u Guejdžou do Sjuenveija u Junanu sa oko pet sati na manje od dva.

   

  Izgradnja visećeg mosta dugog 1.341 metar počela je 2013. i dostigla vrednost od oko jedne milijarde juana (144 miliona dolara). Državna kineska medijska kuća Si-Si-Ti-Vi javila je da jaki vetrovi u dolini predstavljaju problem za inženjere pri konstruisanju i izgradnji ove masivne konstrukcije.

  „Problem je bilo mesto postavljanja stubova mosta“, izjavio je zamenik šefa inženjera Liu Bo. „Klisura je ovde dublja od 500 metara, pa je bilo pitanje kako da konstruišemo most koji će podnositi jake vetrove?“

  Inženjeri su prevazišli ovaj problem sastavljanjem svih delova mosta na licu mesta, dajući im veći stepen preciznosti tokom završne faze izgradnje.

  Nekoliko najviših svetskih mostova nalazi se u Kini, međutim najviši most na svetu je francuski vijadukt Mijo na visini od 270 metara.

  Tagovi:
  viseći most, most, izgradnja, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga