12:20 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 31
  Pratite nas

  Novi sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji (MGPS) u velikoj meri zavisiće od uspeha pregovora u Astani, smatra direktor Instituta za orijentalne studije i politički savetnik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za Siriju, Vitalij Naumkin.

  Novi sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji (MGPS) u velikoj meri zavisiće od uspeha pregovora u Astani, ali je malo verovatno da će se održati do 8. februara, kada prema planu treba da počne sledeća runda međusirijskih konsultacija u Ženevi, smatra Vitalij Naumkin.

  Ranije je u intervjuu za RIA Novosti Naumkin rekao da će se sastanak u Astani verovatno održati pre 20. januara, što je datum inauguracije novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

  „Tehnički sastanak MGPS-a može da se održi pre 8. februara ukoliko Tramp imenuje nove ljude. Ali to nije lako uraditi brzo. Njih, uključujući i Tilersona, mora da odobri Kongres. A ako stvari ne krenu glatko, videćemo. Za sada Tramp ne predviđa tako ozbiljan tim za Bliski istok, postoje neki kandidati kao što je Valid Faris koji je aktivno radio i verovatno će raditi kao konsultant za region.“

  „Ali sve u svemu, za sada se ne zna ko će voditi tim za Bliski istok, kome će biti dato poverenje. Veoma je važno, naravno, kako će se razvijati rusko-američki odnosi. Teško je predvideti, ali postoje različiti scenariji, od najoptimističniji da mnogo umerenijih“, ističe Naumkin.

  On je dodao da izvodljivost održavanja MGPS do obnavljanja pregovora u Ženevi zavisi od uspeha sastanka u Astani.

  „Smatram da potreba da se sazove MGPS postoji u slučaju da Astana bude uspešna. Ako se ona održi u rokovima o kojima govorimo, to jest dovoljno rano da njeni rezultati utiču pre Trampove inauguracije“, rekao je Naumkin.

   

  Tagovi:
  Međunarodna grupa za podršku Siriji, sastanak o Siriji, Vitalij Naumkin, Astana
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga