07:13 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  4043
  Pratite nas

  Odlazeći predsednik SAD Barak Obama održao je oproštajni govor pred hiljadama svojih pristalica u Čikagu u kojem je Rusiju i Kinu ocenio kao rivale SAD iako je rekao da uticaj Moskve i Pekinga na međunarodnoj areni ne može da se poredi sa američkim.

  „Uticaj naših rivala, poput Rusije i Kine, na međunarodnoj areni ne može da se poredi sa našim. To će tako i ostati ukoliko ne odustanemo od onoga što smo svih ovih godina branili i ne pretvorimo se u još jednu običnu veliku zemlju koja maltretira svoje manje komšije“, rekao je Obama.

  Odlazeći američki lider je takođe upozorio na mogućnost slabljenja demokratskih vrednosti u SAD i svetu, a prema njegovim rečima to može rezultirati građanskim i međunarodnim ratovima.

  Pored toga, Obama je izjavio da svetskom poretku, koji počiva na ideji vladavine prava, prete fanatici poput islamskih ekstremista i diktatora koji se nalaze na vlasti u mnogim zemljama.

  Prema njegovom mišljenju, te pretnje predstavljaju daleko veću opasnost za SAD nego bilo kakav minirani automobil ili raketa.

  Odlazeći američki predsednik je takođe izrazio uverenje da će teroristička organizacija DAEŠ biti uništena. „Niko ko preti Americi neće biti bezbedan“, dodao je on.

  Barak Obama će funkciju predsednika SAD 20. januara predati novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu.


  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga