19:13 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  163
  Pratite nas

  Sud u Čarlstonu osudio je na smrt Dilana Rufa, zbog ubistva devet pripadnika najstarije crnačke crkve u centru tog američkog grada, u junu 2015. godine, prenosi AP.

  Kako se navodi u obrazloženju odluke, ubistvo je bilo rasistički motivisano, a Ruf je prva osoba koja se suočava sa smrtnom kaznom zbog zločina iz mržnje u Južnoj Karolini.

  Porota je tri sata razmatrala presudu, a Ruf se nije borio za oslobađanje, niti je pokazao da se kaje.

  Kako se navodi, on se na početku suđenja direktno obratio porotnicima, tvrdeći da nije mentalno bolestan, ali nije ni tražio milost, niti je objasnio zašto je počinio zločin.

  „Još uvek osećam da sam morao to da uradim“, rekao je on u sudu, a za vreme izricanja presude nije pokazao nikakve emocije.

  Njemu će presuda biti izrečena u sredu.

  Ruf je zločin počinio u junu 2015. godine, kada je došao na večernje čitanje Biblije.

  On je 45 minuta slušao citate iz Biblije, a potom je, tokom čitanja završne molitve, dok su svima bile zatvorene oči, izvadio oružje i počeo da puca.

  U neke od žrtava je više puta pucao, dok su već ležale na podu.

  Dan nakon ubistva on je uhapšen, a agentima FBI-ja rekao je da je hteo pucanjem „da vrati sagregaciju ili da započne rasni rat“.

  Poslednja osoba koja je osuđena na smrtnu kaznu u SAD je bombaš koji je tokom maratona u Bostonu 2015. godine aktivirao bombu i usmrtio više ljudi.

   

  Tagovi:
  Dilan Rufa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga