21:17 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2020
  Pratite nas

  Odlazeći šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer izjavio je da na Rusiju gledaju kao na „ozbiljnog igrača“, ali su vremena Konferencije na Jalti i vojne moći daleko da bi igrala odlučujuću ulogu u međunarodnom društvu.

  Premijerka Velike Britanije Tereza Mej
  © AFP 2020 / Samuel Kubani

  Prema rečima Štajnmajera, jedan od razloga za početak ruske operacije u Siriji bio je želja Moskve da „ospori američki stav da je Rusija regionalna sila“, piše Zidojče cajtung.

  „Po mišljenju Rusa, u tome su uspeli. Rusiju shvataju kao ozbiljnog političkog i vojnog igrača“, rekao je on.

  Štajnmajer pretpostavlja da „mnoge u Rusiji to kratkoročno zadovoljava“, ali pozivaju Moskvu da se ne zavarava.

  „Neće biti puta natrag u doba Jalte“, rekao je on.

  On je izjavio da Rusija treba da nalazi partnere „političkim metodama“ kako bi dobila značajni uticaj u međunarodnoj zajednici.

  Štajnmajer je izjavio da je Rusija pomogla oslobađanje Alepa od militanata, što je sam nemački ministar nazvao „padom Alepa".

  Marija Zaharova
  © Sputnik / Vladimir Fedorenko

  „Međutim, to je još uvek daleko od rešenja za Siriju. I Rusija i Turska znaju da je rešenje ovog konflikta moguće samo uz učešće onih igrača koji su uvek bili umešani u sirijski konflikt“, rekao je on.

  „Napore Turske i Rusije“ u Astani ministar je nazvao privremenim korakom, naglasivši da su Moskva i Ankara zainteresovane da odgovornost za politički proces u Siriji na sebe preuzme nekoliko učesnika. Zato će, dodao je Štajnmajer, Rusija i Turska vodeću ulogu u pregovorima predati UN.

  On je nazvao konflikt u Siriji „hronološki propuštenim šansama“ i demonstracije nesposobnosti SB UN u pregovorima.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga