05:38 21 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Brana u Americi

  Povukla se voda iza najviše brane u SAD, pripreme za novu oluju

  © REUTERS / HANDOUT
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 154

  Iza najviše brane u SAD, na severu Kalifornije, povukla se voda nabujala od olujnih kiša, dok inženjeri žurno izbacuju vodu iz prepunjenog rezervoara i ojačavaju pomoćni prelivnik na brani na jezeru Orovil pre novih oluja koje su najavljene za sredu.

  Vlasti su saopštile da su sprečile neposrednu opasnost od katastrofalnog pucanja brane, pri čemu bi se na naseljena mesta u njenoj blizini mogla sručiti voda u visini od tri sprata, prenosi Rojters.

  Međutim, nalog za evakuaciju oko 188.000 stanovnika ostaje na snazi do daljeg, rekao je okružni šerif Kori Honi na konferenciji za novinare u ponedeljak.

  Brana Orovil, SAD
  © AP Photo / Rich Pedroncelli

  „Moramo biti sigurni da ljudi mogu bezbedno da se vrate svojim kućama“, rekao je on.

  Stanovnicima koji žive u blizini brane naloženo je u nedelju da napuste svoje domove nakon što su vlasti procenile da bi pomoćni prelivnik na brani mogao da pukne usled većeg broja oštećenja koja je pretrpeo tokom zimske sezone sa najobilnijim dosad zabeleženim padavinama na severu Kalifornije posle višegodišnjih suša.

  Na prelivniku brane Orovil, koja je sa 230 metara najviša u SAD, nedavno se pojavila ogromna rupa, ali su vlasti tvrdile da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini.

  Iznenadna naređenja za evakuaciju stanovništva usledila su nakon što su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani mogao da popusti u bilo kom trenutku i izazove poplave u seoskim područjima duž reke Feder.

  Prethodne nedelje, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru) — otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

  Brana „Orovil“ na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

  Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana „Orovil“ ima kapacitet od 819 megavata.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  brana, amerika, svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga