14:25 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 21
  Pratite nas

  Format pregovora o Siriji u Astani 15. i 16. februara verovatno će biti isti kao i sastanak u januaru, izjavio je ministar spoljnih poslova Kazahstana Kajrat Abdrahmanov.

  „Format pregovora predviđa i bilateralne i multilateralne razgovore. Mislim da će ovde biti odabran isti format kao i u januaru“, rekao je ministar.

  Pregovori o Siriji održani su u Astani 23. i 24. januara. Njihov inicijator bio je predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je predložio da se, pored Ženeve, u Astani stvori dodatna platforma za razgovor o sirijskom mirovnom procesu. Predlog su podržali predsednici Turske i Kazahstana.

  Pregovori o Siriji u Astani, koji će se održati 15. i 16. februara predstavljaju pripremnu fazu za nastavak pregovora u Ženevi, izjavio je Abdrahmanov.

  „Astanski proces predstavlja realno postojeću i istovremeno ozbiljnu, pripremnu fazu za nastavak ženevskih pregovora“, istakao je on.

  Što se tiče učesnika na pregovorima o Siriji, u Astani će biće pet predstavnika UN, a još uvek nema informacija o učešću SAD, izjavio je Abdrahmanov.

  „U ovom trenutku imam informaciju da će Ujedinjene nacije imati pet predstavnika, a još uvek nije stigla informacija o SAD“, rekao je Abdrahmanov.

  Od turske strane se uskoro očekuje podatke o učešću delegacije oružane sirijske opozicije na pregovorima u Astani, dodao je on.

  „Turska će, takođe, uskoro pružiti informacije o sastavu svoje delegacije, a očekujemo od turske strane informacije o učešću delegacije oružane sirijske opozicije“, rekao je kazahstanski ministar.

   

  Slično:

  Na spisku za Ženevu nema Džejš el islama i Ahrar el Šama
  Amerikanci će posmatrati pregovore o Siriji u Astani
  Tagovi:
  pregovori o Siriji, pripreme, Kajrat Abdrahmanov, Astana, Sirija, Kazahstan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga