02:54 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  51500
  Pratite nas

  Najmračnija predviđanja bivšeg lidera Libije Muamera Gadafija o razvoju događaja u toj severnoafričkoj zemlji i drugim arapskim zemljama nakon nasilnog svrgavanja legitimnih vlasti se obistinjuju, izjavio je brat bivšeg libijskog predsednika, lider Fronta za nacionalnu borbu u Libiji i nekadašnji koordinator libijsko-egipatskih odnosa Ahmed Gadaf el Dam.

  Šest godina posle „arapskog proleća“ Libija je od najbogatijih zemalja u Africi postala ratom opustošena zemlja koja živi praktično bez centralne vlade. Nekada prosperitetni Libijci svakodnevno se suočavaju sa nestašicom hrane, goriva i lekova, nestankom električne energije. Zauzeti preraspodelom moći, novi lideri nisu u stanju da ujedine zemlju i započnu rekonstrukciju infrastrukture i privrede.

  „Gadafi je bio istoričar i revolucionar sa životnim iskustvom. Imao je informacije o pretnjama u regionu Bliskog istoka… Upozoravao je na to još ’80-ih godina, sve je to zabeleženo. I sada se, nažalost, sve što je predvideo tačno ispunjava“, rekao je on.

  „Ako je problem bio u odlasku Gadafija sa vlasti ili (bivšeg iračkog lidera) Sadama Huseina, kako su oni tvrdili, onda zašto se sve to besmisleno razaranje i ubijanje i dalje dešava?“, dodao je El Dam.

  Slično:

  EU spremna na saradnju sa Rusijom oko Libije
  Lavrov i Mogerinijeva o Ukrajini, Siriji....
  Tagovi:
  predviđanje, Ahmed Gadaf el Dam, Moamer Gadafi, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga