05:08 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  14642
  Pratite nas

  Brojni zvaničnici i poznata lica širom sveta izrazili su saučešće Rusiji povodom smrti istaknutog diplomate i predstavnika ruske misije pri UN Vitalija Čurkina. Mnoge je ta vest šokirala, a mnogobrojni telegrami i poruke istakli su njegovu veličinu i doprinos međunarodnoj politici.

  Čurkin je preminuo dan pred svoj 65. rođendan u Njujorku, a prema preliminarnim podacima uzrok smrti bio je problem sa srcem, piše list „Njujork post“, pozivajući se na neimenovane izvore.

  Kako se navodi, ruski diplomata se u tom trenutku nalazio u diplomatskom predstavništvu, kada je osetio slabost, nakon čega su ga brzo prevezli u bolnicu, ali je ubrzo konstatovana njegova smrt.

  Povodom njegove smrti oglasili su se brojni svetski političari i poznate ličnosti koje su izrazile tugu i prenele reči saučešća.

  Rusija

  Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće porodici i prijateljima Čurkina zbog njegove iznenadne smrti, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  „Predsednika je rastužila vest o smrti Vitalija Čurkina. Putin je izuzetno cenio Čurkinov profesionalizam i diplomatske talente. Predsednik je izrazio saučešće njegovoj porodici i ruskom Ministarstvu spoljnih poslova povodom smrti Vitalija Čurkina“, naveo je Peskov.

  Tim povodom oglasio se i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, koji je istakao da je Čurkinova smrt veliki gubitak za Rusiju, te da je on u najsloženijim situacijama beskompromisno branio interese zemlje, dok je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla da je Čurkin bio veliki diplomata i izuzetno jarka ličnost.

  ​Brojni drugi političari i poznate ličnosti izrazile su saučešće povodom smrti ruskog diplomate, među kojima su i zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov, šef međunarodnog komiteta Državne dume Leonid Slucki, šef međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov i mnogi drugi.

  SAD

  Izuzetno mnogo političara iz SAD se oglasilo povodom smrti Vitalija Čurkina. Jedna od njegovih najvećih protivnica za vreme njegovog rada pri misiji UN bila je i bivša predstavnica SAD Samanta Pauer, sa kojom je oštro ulazio u verbalne sukobe o ključnim svetskim pitanjima.

  Ona je, naime, na svom nalogu na Tviteru napisala da je očajna zbog njegove smrti, kao i da je Čurkin bio „maestro diplomatije i izuzetno brižan čovek koji je radio sve što je mogao kako bi se prevazišle nesuglasice između SAD i Rusije“. I Suzan Rajs, koja je takođe bila predstavnica SAD pri UN, rekla je da je duboko šokirana smrću ruskog diplomate, te da je on bio izuzetno pametan i usredsređen čovek, „jednom rečju — velika sila“.

  I aktuelna predstavnica SAD pri UN Niki Hejli je rekla da je, iako je sa njim sarađivala svega mesec dana, Čurkin bio izuzetno ljubazan kolega koji je majstorski branio interese svoje zemlje.

  ​Oglasio se i američki ambasador u Rusiji Džon Teft, koji je rekao da saoseća sa Čurkinovom porodicom, dok je bivši državni sekretar SAD i jedan od najpopularnijih američkih političara Henri Kisindžer izrazio duboko žaljenje što ruski diplomata nije uspeo da doživi svoj 65. rođendan i da pročita poruku koju je planirao da mu uputi.

  Evropa

  Brojni evropski političari takođe su se oglasili povodom smrti Vitalija Ivanoviča Čurkina. Stalni predstavnik Velike Britanije pri UN Metju Rajkroft izjavio je da je Čurkin gigant diplomatije, te da ga je izuzetno rastužila vest o njegovoj smrti.

  Predstavnik Francuske takođe pri UN Fransoa Delatr rekao je da je Čurkin, uprkos nesuglasicama, bio jedan od najistaknutijih i najtalentovanijih diplomata sa kojima je sarađivao.

  Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijeri takođe je istakao da je preminuo veliki diplomata i da će takva ličnost jako nedostajati međunarodnoj političkoj sceni.

  Oglasilo se i Ministarstvo inostranih poslova Belorusije, koje izrazilo saučešće svim ruskim građanima zbog smrti istaknutog diplomate.

  Srbija

  Savet bezbednosti UN
  © AP Photo / Mary Altaffer

  Brojni političari iz Srbije uputili su izraze žalosti ruskom narodu zbog Čurkinove smrti. Telegram saučešća je uputio premijer Aleksandar Vučić predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i premijeru Dmitriju Medvedevu, istakavši da je bio počastvovan saradnjom sa ruskim diplomatom.

  „Sa velikom tugom sam primio vest da je preminuo ambasador Vitalij Čurkin, na radnom mestu, dok je svojim velikim diplomatskim znanjem doprinosio boljem razumevanju zemalja i naroda. Ovo je veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje već i za sve one koji su imali priliku da ga poznaju. Lično sam bio počastvovan srdačnom saradnjom sa ambasadorom Čurkinom, koji je bio voljan da kroz iskrene i mudre savete podeli svoje veliko diplomatsko iskustvo“, naveo je on.

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe je izrazio najdublje saučešće predsedniku Putinu, ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i članovima porodice preminulog. Za Čurkina je rekao da je znameniti diplomata Ruske Federacije i veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda.

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu telegram saučešća povodom smrti ambasadora Rusije pri UN Vitalija Čurkina, istakavši da je Srbija izgubila iskrenog prijatelja.

  Tagovi:
  telegrami saučešća, reakcije, izjave, smrt, Vitalij Čurkin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga