23:13 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 41
  Pratite nas

  Na dnevnom redu međusirijskih pregovora u Ženevi nalazi se razmatranje stvaranja novog ustava Sirije i prelazak nakon toga na izbore, izjavio je na konferenciji za medije specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura.

  Govoreći o dnevnom redu predstojećih razgovora, De je istakao da će delegacije razgovarati o „procesu stvaranja novog ustava, kao i o održavanju poštenih izbora posle tog ustava“, rekao je De Mistura.  

  On je dodao da ne očekuje ozbiljan pomak prvog dana četvrte runde međusirijskih pregovora u Ženevi.

  Pritom je izrazio nadu da će nova runda pregovora moći da dovede do dalje diskusije kako bi se pronašlo političko rešenje sirijskog sukoba.

  De Mistura je takođe izrazio nadu u nastavak međusirijskih pregovora u Astani.

  „’Astana‘ predstavlja veoma pozitivnu inicijativu. Već je održana ’Astana 2‘, planirana je ’Astana 3‘ i nadamo se da će biti više sastanaka na platformi u Astani“, dodao je De Mistura.

  On je rekao da „još uvek postoje problemi, primirje je i dalje krhko, ali se generalno održava. To nije preduslov za razgovore, ali primirje je dalo podsticaj za politički proces. S druge strane, politički proces daje snagu primirju“.

  De Mistura je dodao da sa predstavnicima delegacije sirijskih vlasti i opozicije treba da razgovara o pitanju direktnih pregovora u Ženevi.

  Američkoj administraciji potrebno vreme za izradu strategije o Siriji

  Novoj administraciji SAD biće potrebno vreme da razvije strategiju o Siriji i borbi protiv terorističke grupe DAEŠ, rekao je De Mistura.

  „Bio sam nedavno u Vašingtonu i imao priliku da se upoznam sa nekim predstavnicima nove administracije, a konkretno sa državnim sekretarom Reksom Tilersonom. Moram da kažem da je svakoj novoj administraciji potrebno vreme za izradu nove strategije. Svi znaju da oni žele da revidiraju strategiju za borbu protiv DAEŠ-a i onoga što on radi u Iraku i Siriji“, istakao je De Mistura.

  Rusija zatražila od Sirije da obustavi vazdušne udare tokom pregovora u Ženevi

  Specijalni izaslanik UN za Siriju rekao je da je Rusija zatražila od sirijskih vlasti da obustavi vazdušne udare tokom pregovora u Ženevi.

  „Danas je Rusija objavila svim prisutnim stranama i meni da je zvanično zatražila od vlade Sirije da prekine sve vazdušne udare na teritorijama gde je na snazi režim prekida vatre, u vreme održavanja međusirijskih pregovora“, naglasio je De Mistura.

  Početak nove runde međusirijskih pregovora pod pokroviteljstvom UN zakazan je za 23. februar u Ženevi. U diskusijama se očekuje da učestvuju predstavnici sirijskih vlasti i različitih opozicionih frakcija.

  Slično:

  Zaključci Minhenske konferencije: Zapad oprezno čeka na Rusiju u Siriji
  Lavrov: Moskva podržava napore za prekid vatre u Siriji
  Tagovi:
  međusirijski pregovori u Ženevi, Stafan de Mistura, Ženeva, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga