08:05 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1352
  Pratite nas

  Američka vlada je spremna da podrži skoro svaki tip ideologije ili političke frakcije da bi podstakla destabilizujuće revolucije u inostranstvu, bez obzira da li su orijentisane desno ili levo, izjavio je za „Sputnjik“ bivši zvaničnik američke vojske Tod Pirs.

  Grupa američkih senatora predvođena Majkom Lijem pozvala je državnog sekretara Reks Tilersona, u pismu objavljenom u utorak, da odmah istraži kako se sredstva američkih fondova koriste za mešanje u stranačku politiku drugih zemalja. U pismu se navodi da je jedna od grupa umešanih u takve aktivnosti i Fond za otvoreno društvo (FOD) koje finansira Ju-Es-Ejd, a podržava Džordž Soroš.

  „Mešanje SAD u izbore stranih zemalja? To je politika SAD“, izjavio je Pirs.

  Pirs je istakao da podrška SAD u destabilizujućim revolucijama nije ograničena samo na podržavanje levičarskih političkih pokreta, kao što američki senatori tvrde u svom pismu. On je skrenuo pažnju na grupe neonacista koje su postale istaknute tokom i nakon majdanske revolucije u Ukrajini u maju 2014.

  Pirs je rekao da je FOD upotrebljen kao sredstvo politike za podsticanje takvih revolucija u ime demokratije i ljudskih prava. On je ukazao na niz takozvanih „obojenih“ revolucija koje su se dogodile sa jasnom američkom podrškom i ohrabrenjem u zemljama kao što su Tadžikistan, Gruzija i Ukrajina.

  Pirs takođe smatra da su ambiciozne grupe, koje žele da preuzmu vlast u zemljama širom sveta, naučile kako da koriste svoje finansijske resurse za kupovinu naklonjenih uticajnih pristalica među američkim političarima i poslanicima kako bi oni podržali njihove napore u rušenju vlada i preuzimanju vlasti za sebe.

  U pismu se takođe navodi da su sredstva koja su distribuirana putem programa Ju-Es-Ejd u Albaniji i Makedoniji korišćena za uplitanje u stranačku politiku.

  U sredu je zvaničnik Stejt departmenta rekao za „Sputnjik“ da je ova institucija primila pismo, ali je uobičajena praksa da se ne objavljuje sadržaj kongresne prepiske.

  Slično:

  Senatori: Hitna istraga! Na koga je trošen američki novac na Balkanu?
  Senat traži istragu o mešanju Obame u izbore na Balkanu
  Tagovi:
  unutrašnja politika, finansiranje, mešanje, USAID, Tod Pirs, Džordž Soroš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga