16:19 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1173
  Pratite nas

  Dejvid Rokfeler je poznat ne samo kao milijarder i član „svetske vlade“, već i kao čovek koji je imao sedam presađivanja srca. Poslednja operacija je izvršena 20. marta 2017. godine.

  Dejvid Rokfeler
  © AFP 2021 / STEPHANE DE SAKUTIN

  Dejvid Rokfeler — najstariji milijarder na planeti i rekorder po broju presađivanja srca umro je juče u 101. godini. 

  Prvo presađivanje srca Rokfeleru izvršeno je 1976. godine nakon avionske nesreće koja je izazvala srčani udar. Tada je imao 61 godinu. Operacija presađivanja srca je u to vreme retka rađena i bila je vrlo rizična za tu dob. Međutim, sve je prošlo uspešno i u grudima milijardera je zakucalo novo srce. Nedelju dana kasnije, prema rečima očevidaca, on je već mogao da trči.

  U narednih 40 godina Rokfeler, prema pisanju medija, imao je još šest operacija.

  Poslednje srce Rokfeler je dobio tek nedavno, početkom 2016. godine. Staro je prestalo da radi nedelju nakon što su doktori upozorili milijardera da mu je organ potrošen.

  O Rokfelerovim operacijama se nije mnogo pričalo. One se ne pominju ni u memoarima niti u štampi. To ne iznenađuje, uzimajući u obzir negativnu reakciju javnosti na saopštenja o operaciji — ljudi u čitavom svetu su izražavali veliku sumnju da je Rokfeler dobio novo srce redovnim putem — čekajući red za transplantaciju i optužili ga da je on lišio nekog drugog bolesnika mogućnosti da preživi. Uzimajući u obzir deficit sa donorima srca, čik i drugo srce je vrlo retka pojava.

  Uostalom, doktori koji su lečili milijardera poricali su vezu između Rokfelerovog bogatstva i transplantacije organa.

  Osim srca, Rokfeleru su dva puta presadili i bubrege — 1998. i 2004. godine. 

  Dejvid Rokfeler je bio unuk prvog milijardera u istoriji, Džona Rokfelera. On je prvi iz svoje porodice doživeo sto godina. Za života je bio sekretar gradonačelnika Njujorka, vojnik, direktor saveza za međunarodne odnose, predsednik banke, sastajao se sa svetskim liderima. Rokfeler je poklonio različitim ustanovama oko milijardu dolara, uključujući sto miliona Harvardskom univerzitetu na kojem je učio.

  Zbog svog članstva u Bilderberškom klubu u kojem ulaze uticajni političari, bankari i biznismeni, pristalice teorije zavere optuživali su Rokfelera da je bio deo „svetske vlade“.

  Uzrok smrti Rokfelera, prema rečima portparola porodice, bilo je prestanak rada srca. Milijarder je umro u svom krevetu.

  Tagovi:
  Dejvid Rokfeler
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga