13:08 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  5129
  Pratite nas

  Bivši američki ministar odbrane Ešton Karter izjavio je da je Moskva određivala uspeh svoje spoljne politike na osnovu osujećivanja Vašingtona, što je SAD otežavalo da se sa Rusijom strateški usklade.

  Sjedinjene Američke Države su sarađivale sa Rusijom u spoljnoj politici više puta i pored postojećih nesuglasica, izjavio je bivši američki ministar odbrane Ešton Karter, i dodao da je rusko-američka saradnja postala teža otkad je Vladimir Putin predsednik.

  „Imao sam posla sa Rusima 35 godina, s vremena na vreme smo bili u stanju da, iako imamo različite interese, uspemo da ih uskladimo. To usklađivanje je postajalo sve teže pod Putinom. To se vidi u Ukrajini, to se vidi na Bliskom istoku“, rekao je Karter u intervjuu za televiziju Ej-Bi-Si.

  On je istakao da je Moskva određivala uspeh svoje spoljne politike osujećivanjem Vašingtona, što je otežavalo strateško usklađivanje sa njom.

  „To seže sve do početka preuzimanja vlasti Vladimira Putina. Čini se da je to u njegovoj prirodi, kao što sam rekao dok sam radio a Boris Jeljcin bio predsednik Rusije, Vladimir Putin bio je u prostoriji kada smo imali tamo sastanke. Mislim da je deo njegove prirode da definiše uspeh Rusije u spoljnoj politici kao osujećivanje SAD“, dodao je Karter.

  Rusko-američki odnosi pogoršali su se nakon neslaganja oko krize u Siriji 2011. i Ukrajini 2014. godine. Vašington i njegovi saveznici optužili su Moskvu da pomaže sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, kao i da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine.

  Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Rusiji nakon što je Krim održao referendum 2014. na kom se velika većina njegovih stanovnika odlučila za ponovno ujedinjenje sa Rusijom.

  Ruske vlasti su u više navrata negirale sve optužbe.

  Slično:

  Peskov: Izjave o mešanju Rusije u unutrašnju politiku SAD su kleveta
  Da se Zapad pita, Rusija uopšte ne bi trebalo da postoji
  Putin: Rusija neće ratovati, niti će se takmičiti sa SAD (video)
  Tagovi:
  usklađivanje, interesi, bilateralni odnosi, Ešton Karter, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga