10:05 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  4130
  Pratite nas

  Američki senatori predstavili su nacrt zakona o „hibridnom tribunalu“ o Siriji, navodi se u materijalu koji su objavili njegovi autori.

  Ministarstvo finansija SAD u Vašingtonu
  © AP Photo / Jacquelyn Martin

  „Hibridni tribunal znači privremeni krivični sud koji će obuhvatati lokalne i strane advokate, sudije i druge stručnjake, u kojem će se suditi onima koji su osumnjičeni za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid“, navodi se u dokumentu pod nazivom Zakon o odgovornosti za ratne zločine 2017. u Siriji.

  Kako je objasnio jedan od autora zakona senator Marko Rubio, inicijativa bi trebalo da „obezbedi odgovornost za kršenje ljudskih prava nad nedužnim Sirijcima“.

  Autori dokumenta, među kojima su predstavnici obe partije, predlažu da američki državni sekretar, zajedno sa drugim federalnim agencijama, prouči mogućnost stvaranja „mogućeg prelaznog pravnog mehanizma za Siriju (uključujući hibridni tribunal)“. Predlog zakona takođe predviđa podršku subjektima koji obavljaju funkcije kao što su potraga za osumnjičenima za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, genocid, prikupljanje, evidentiranje i zaštita dokaza o njihovim zločinima i zaštita svedoka.

   

  Slično:

  U agresiji na Siriju 9 mrtvih, prekinuta „vruća linija“ Rusije i SAD (IZ MINUTA U MINUT)
  Moskva: Predata nota vojnom atašeu SAD o prekidu Memoranduma o izbegavanju incidenata
  Tagovi:
  hibridni tribunal, nacrt zakona, Senat, Američki kongres, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga