11:54 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11339
  Pratite nas

  Članovi organizacije „Švedski lekari za ljudska prava“ sproveli su istragu u okviru koje su zaključili da su predstavnici „Belih šlemova“ simulirali spasavanje ranjene dece u Siriji.

  Do ovog zaključka organizacija je došla na osnovu analize video-snimaka koje su objavili „Beli šlemovi“, uključujući i video-zapise snimljene tokom hemijskog napada u Sarminu u martu 2015. godine, navodi „Indikter“ pozivajući se na medicinski izveštaj.

  Tako, na primer, stručnjaci ističu da se na jednom snimku vidi kako „spasilac“ ubada u srce deteta iglu šprica, ali pritom ne pritiska klip, dakle dečaku ništa na kraju nije ubrizgano. Štaviše, stručnjaci smatraju da je maloletni pacijent, ukoliko već nije bio mrtav u trenutku snimanja, „mogao da umre zbog postupka davanja injekcije“.

  Na drugom snimku članovi organizacije skrenuli su pažnju da je troje dece, koja su bila podvrgnuta „proceduri spasavanja života“, na kraju je umrlo, ali su zaključci „Belih šlemova“ da su deca poginula od trovanja hlorom osporeni medicinskim izveštajima nezavisnih lekara. Snimljene „žrtve hemijskog napada“, prema zaključcima britanskih stručnjaka, mogle su biti pod dejstvom opijata i, po svemu sudeći, polako su umirale upravo od predoziranja narkotičkim supstancama.

  Ranije je film „Beli šlemovi“ osvojio „Oskara“ za „Najbolji dokumentarni kratkometražni film“.

  U filmu se hvali rad aktivista istoimene organizacije. Prema navodima RT, ova organizacija ima spornu reputaciju: sumnja se da su njeni članovi povezani sa teroristima.

  Slično:

  Da li je hemijski napad u Idlibu izrežiran
  Arapski mediji i stranice na Fejsbuku falsifikuju slike iz Alepa
  Tagovi:
  Beli šlemovi, lažni izveštaji, hemijski napad, snimci, Švedska, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga