09:59 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1416
  Pratite nas

  Pentagon je odbio da komentariše da li je u ovom trenutku na snazi Memorandum Amerike i Rusije o sprečavanju sukoba na nebu iznad Sirije, rekao je predstavnik američkog vojnog resora Edrijan Renkajn Helovej.

  „Razgovori koalicije i Rusije neće biti javno razmatrani“, rekao je on. 

  Portparol Stejt deparmenta Mark Toner ranije je saopštio da je obnovljen mehanizam za sprečavanje sukoba oružanih snaga SAD i Rusije u Siriji i da je sada na snazi.

  „Ne mogu da kažem kako je on izmenjen, ali, koliko razumem, deluje“, rekao je portparol Stejt deparmenta Mark Toner.

  „Smatramo taj kanal za sprečavanje sukoba veoma važnim, jer on omogućava da naši i ruski piloti ne dovode jedni druge u opasnost kada ostvaruju svoje vojne misije u tom regionu“, rekao je Toner. 

  Predstavnik Stejt departmenta je, takođe, rekao da su se predsednik Rusije Vladimir Putin i američki državni sekretar Reks Tilerson  na jučerašnjem sastanku složili da je nivo poverenja Rusije i SAD veoma nizak i da ga je potrebno obnoviti.

  „Na sastanku s Putinom bilo je reči o događajima koji su do toga doveli. Obojica su se potrudili da bolje razumeju zbog čega su obe zemlje razdražene jedna prema drugoj u nekim oblastima. Najzad, mogli su da priznaju da se slažu da dve zemlje mogu da nađu načine da se obnovi neki deo tog poverenja“, rekao je Toner. 

  Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov
  © Sputnik / Vladimir Astapkovich

  Prema njegovim rečima, ideja o radnoj grupi koju su predložili Tilerson i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, doprinosi mogućnosti obnavljanja odnosa. 

  Toner je rekao da, za sada, neće biti obnavljanja predsedničke komisije Rusije i SAD.

  „Što se tiče mandata radne grupe, tek treba razraditi detalje. Bilo je spekulacija da je to povratak na bilateralnu predsedničku komisiju, ali to nije tako“, rekao je Toner. 

  Lavrov je ranije rekao da se nada da će biti obnovljen rad zajedničke predsedničke komisije Rusije i SAD, ali je napomenuo da o tome nije bilo reči na sastanku s Tilersonom. 

  Za sada, rekao je Toner, nije utvrđen datum novog sastanka Tilersona i Lavrova. 


  Tagovi:
  poverenje, bilateralni odnosi, saradnja, Stejt department, Reks Tilerson, Mark Toner, Vladimir Putin, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga