02:54 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 64
  Pratite nas

  Turske vlasti objasnile su blokiranje internet enciklopedije „Vikipedija“ time što je ona „umesto da doprinese borbi protiv terorizma postala deo kampanje ocrnjivanja imidža Turske na međunarodnoj sceni“, konkretno je odbila da ukloni tekstove „o nekim vezama Ankare sa terorističkim organizacijama“, saopštila je agencija „Anadolija“.

  Ako materijali budu uklonjeni, blokada će biti skinuta, izjavile su turske vlasti.

  Savet za informacione tehnologije i komunikacije Turske ranije je saopštio da se „u skladu sa zakonom 5651, kao rezultat tehničke i pravne procene od 29. aprila primenjuju administrativne mere prema sajtu „Vikipedija“. U Turskoj, broj 5651 je zakon „O regulisanju internet emitovanja i borbi protiv zločina počinjenih u toj oblasti“.

  Ranije je zakon više puta kritikovala opozicija, jer on, po njenom mišljenju, ne samo da narušava slobodu izražavanja, već i ozbiljno ograničava pravo građana na pristup informacijama.

  Agencija je pozivajući se na Ministarstvo saobraćaja i komunikacija Turske saopštila da je „rukovodstvo ’Vikipedije‘ obavešteno o potrebi da se sklone lažne i neosnovane informacije o određenim vezama Ankare sa terorističkim organizacijama“, ali uprkos ponovljenim upozorenjima, sajt je odbio da ukloni sadržaj.

  U vezi sa tim je odlučeno je da se blokira pristup internet enciklopediji, saopštilo je Ministarstvo. Ministarstvo je naglasilo da će u slučaju ispunjenja zahteva pristup portalu biti obnovljen.

  Slično:

  U Turskoj nova masovna otpuštanja
  Erdogan: Ja sam „čuvar mira i slobode“
  Tagovi:
  razlozi, blokada, Vikipedija, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga