17:35 04 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2111
  Pratite nas

  Alija Husein i 25 članova porodice koji su našli sklonište u zapadnom delu Mosula, u četvrti Mahata, preživljavaju hraneći se travom koja raste u parku u blizini njihovog doma.

  Ona meša povrće sa malim količinama pirinča i paste od paradajza kako bi napravila supu, koja je neretko jedini obrok za njenu porodicu.

  Njen rođak Zuhair Abdul Karim rekao je da uprkos travi, hrane ponestaje.

  „Kunem vam se bogom, gladni smo. DAEŠ nas je učinio gladima. Ništa nam nisu ostavili, čak su nam i hranu ukrali“, rekla je Huseinova.

  Njen dom se nalazi samo nekoliko stotina metara od fronta bitke za zapadni Mosul.

  Uprkos tome što je porodiaca Huseinove tehnički oslobođena, njihov komšiluk je i dalje previše opasan da bi tu pristigle humanitarne grupe. Ona kaže da je u prethodnih nedelju dana dobila samo jednu kutiju hrane u kojoj su bili samo pirinač, ulje i pasta od paradajza, što je jedva dovoljno hrane da prehrani porodicu za dan.

  „Žene nisu ručale. Samo deca i muškarci su jeli. Ne znam da li ćemo večerati… Možda, možda ne“, rekao je Abdul Karim, dodavši da njegova porodica sada živi od obroka do obroka.

  Civili nose stvari duž ulice u delu Mosula pod kontrolom iračkih snaga
  © REUTERS / Andres Martinez Casares

  Neke porodice šetaju i po nekoliko kilometara do marketa u komšilucima koji su duže pod kontrolom iračke vojske. Cene su, međutim, visoke i većina porodica je iscrpela svoje ušteđevine, dok zaposlenje gotovo da ne postoji u razorenom Mosulu, prenosi AP.

  Procenjuje se da je između 300.000 i 500.000 ljudi van svakog domašaja, zarobljeno u delovima Mosula pod kontrolom DAEŠ-a, navode Ujedinjene nacije. Opsadni uslovi sprečili su dostavu hrane tim ljudima duže od šest meseci.

  Većina zarobljenih je u starom gradu Mosula, gde se očekuje da će se završne bitke odigrati. UN upozoravaju da će posledice po civile biti katastrofalne ukoliko se borbe nastave još nekoliko nedelja.


  Tanjug

  Tagovi:
  glad, Mosul
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga