02:49 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3116
  Pratite nas

  Došao je dan pobede i za stotine australijskih starosedelaca koji su bili izloženi ekstremnom nivou radijacije zbog britanskih nuklearnih proba. Australijska vlada naložila je da im se pokriju troškovi zdravstvene zaštite.

  Od 1952. do 1963. godine Velika Britanija je testirala atomsko oružje u Maralingi i Emu poljanama u Južnoj Australiji i oko zapadnoaustralijskih ostrva Monte Belo, uz dozvolu australijske vlade. Kombinovano oružje upotrebljeno na Marilangi imalo je dva puta veću snagu od bombi bačenih na Hirošimu u Drugom svetskom ratu.

  Aktivisti kažu da je eksperiment u kom su Aboridžini korišćeni kao „ljudi-zamorčići“ najveća sramota u istoriji Australije.

  ​Tadašnji australijski premijer Robert Menzis dozvolio je britanske nuklearne probe bez konsultacija sa kabinetom, smatrajući da će Britanija zaštiti Australiju u „nuklearnom svetu“.

  Mnogi starosedeoci su bili prinuđeni da napuste područja na kojima su živeli. Oni koji su to odbili, bili su izloženi teškom nivou radijacije, usled koje su mnogi ljudi dobili teške povrede i deformitete, poput neplodnosti, problema sa plućima, defekta kože i kancera.

  Osim toga, zdravstvena dokumentacija pokazala je da su deca rođena posle nuklearnih proba imala tumore, razvijenu cerebralnu paralizu, nedostatak kostiju i bolesti srca.

  Posle decenija kampanje, oni koji su bili direktno izloženi radijaciji dobiće „zlatnu karticu“ isto kao i veterani ratova, koja im pokriva većinu troškova zdravstvenog osiguranja. Australijski ministar za  ratne veterane Den Tehan kaže da će „zlatna kartica“ pomoći onima koji su izloženi nuklearnim testovima.

  ​„U zavisnosti od usvajanja zakona, mere će obezbediti ’zlatne kartice‘ domorocima koji su bili na Maralingi, Emu poljima, ostrvima Monte Belo ili blizu njih u vreme britanskih nuklearnih proba tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka“, rekao je ministar.

  Ova subvencija u zdravstveno osiguranje od 98 miliona dolara obezbediće se iz federalnog budžeta Australije.

  Slično:

  Australija protiv zabrane nuklearnog oružja
  Australija: Učenik nagrađen za kostim Hitlera pred jevrejskim studentima
  Australijski obaveštajci vide u Rusiji partnera
  Pronađeno najstarije oružje na svetu
  Tagovi:
  Aboridžini, nuklearna proba, odšteta, Australija, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga