02:48 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 230
  Pratite nas

  Virus-iznuđivač „Vona kraj“ („WannaCry“), koji je oštetio desetine hiljada kompjutera širom sveta, zaustavljen je neočekivanim otkrićem anonimnog programera. Autor naloga @MalvareTechBlog otkrio je da se virus obraća domenu s dugačkim nazivom iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com.

  Autor @MalvareTechBlog je zajedno s kolegom Darijanom Hosom odlučio da registruje domen kako bi istražio njegovu aktivnost. 

  Ispostavilo se da je adresa bila sadržana u kodu virusa, u slučaju da se javi potreba da se program zaustavi: program je prekidao napade i dobijao odgovor, prenosi „Gardijan“.

  „Sada mogu da dodam u svoj zaključak: Slučajno sam zaustavio međunarodni sajber-napad“, saopštio je progamer na Tviteru. 

  On je naglasio da je ovo samo privremeno blokiralo dejstva virusa: hakeri treba samo da promene ovu adresu u kodu i sajber-napad na nezaštićene kompjutere će se nastaviti.

  Anonimni programer je pozitivno ocenio to što je Majkrosoft objavio specijalni program za podršku nezaštićenim operativnim sistemima, poput Vindouz Iks-Pe, koji otklanja bag koji stvara „Vona kraj“.

  Sinoć su iz celog sveta pristigla saopštenja o masovnom napadu na kompjutere programom koji skida šifre. Za uklanjanje blokade prestupnici su tražili isplatu u bitkoinima u vrednosti od 300 do 600 dolara.

  Najveći broj sajber-napada zabeležen je u Rusiji, gde su meta hakera bili kompjuteri Ministarstva unutrašnjih poslova, „Sberbanke“, Ministarstva zdravlja. U subotu su hakerski napad prijavili i Ruska železnica i Centralna banka.

  Tagovi:
  globalni hakerski napad, programer, virus, sajber-napad, Majkrosoft
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga