02:57 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 192
  Pratite nas

  Dok se američki i evropski zvaničnici muče da uhvate krivce koji stoje iza masovnog napada softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver), predsednik kompanije „Majkrosoft“ Bred Smit krivicu je pripisao vladama u svetu koji nisu otkrivale dovoljno podataka o ranjivosti softvera.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin na forumu u Pekingu
  © Sputnik / Aleksey Nikolskyi

  Agencija navodi da je ovaj virus izazvao štetu širom planete tokom ovog vikenda, zaustavivši rad fabrika automobila, bolnica, prodavnica i škola.

  Smit je u blogu napisao da je napad „zlonamernim virusom, za koji istraživači u velikoj meri veruju da je ukraden od američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), poslednji u nizu primera zbog čega nagomilavanje ranjivosti koju sprovode vlade predstavlja toliki problem“.

  „Vlade sveta na ovaj napad treba da gledaju kao na poziv da se probude. Nama je potrebno da vlade razmisle o šteti po civilno stanovništvo koja proističe iz gomilanja ovih ranjivosti“, poručio je Smit.

  Napad, za koji se veruje da je bila najveća šema iznude novca putem interneta ikada zabeležena, prema oceni Evropola predstavlja „pretnju koja eskalira“, nakon što je u petak njime pogođeno 200.000 žrtava širom sveta.

  Portparol Evropola Jan Op Hen Ort kazao je da je pored 200.000 ljudi, sajber napadom pogođeno više od 100.000 organizacija, a da je još rano reći ko stoji iza ovoga i kakve je motive imao, pored očigledne želje za novcem.

  „Za sada nije mnogo ljudi platilo otkup koji je virus tražio“, naveo je on.

   

  Tagovi:
  NSA, virus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga