05:46 28 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 15
  Pratite nas

  Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura predložio je učesnicima međusirijskih pregovora u Ženevi da uspostave tehnički savetodavni mehanizam za razmatranje ustava i pravnih pitanja koji bi trebalo da sa radom počne odmah nakon usvajanja, navodi se u dokumentu u koji je Sputnjik imao uvid.

  Dokument sa De Misturinim predlozima o tome šta bi trebalo da bude novi konsultativni mehanizam predat je delegacijama na međusirijskim pregovorima. Izvori u dvema delegacijama potvrdili su prijem ovog dokumenta.

  „Konsultativni mehanizam će predvoditi kancelarija specijalnog izaslanika UN za Siriju, a stručnjaci kancelarije će mu davati podršku. Mehanizam će obuhvatati individualne konsultacije kancelarije specijalnog izaslanika UN sa ekspertskim grupama iz oblasti prava, koje će imenovati delegacije vlade i opozicije koje učestvuju u međusirijskim pregovorima“, navodi se u dokumentu.

  U tekstu dokumenta se dodaje da će „mehanizam početi sa radom već u Ženevi“ i moći da nastavi da funkcioniše i van međusirijskih razgovora u Ženevi. On bi, takođe, mogao da bude koristan i za podršku samih političkih diskusija u Ženevi.

  „Specijalni izaslanik može, ukoliko smatra da je korisno, da se konsultuje sa tehničkim ekspertima iz dotičnih zemalja kako bi se podržao rad konsultativnog mehanizma“, ističe se u dokumentu.

  Takođe se navodi da će specijalni izaslanik UN održavati redovne konsultacije sa stranama da bi revidirao ciljeve, mandat, učešće, metode rada i napredak postignut u okviru konsultativnog mehanizma.

  U dokumentu se ističe da se ovaj mehanizam formira upravo da se ne bi stvarao ustavni, pravni i institucionalni vakuum u Siriji tokom pregovora o bilo kojem prelaznom političkom procesu.

   

  Twitter

  Pratite nas na Tviteru i prvi saznajte ono što drugi prećutkuju.

  Slično:

  Moskva i Berlin spremni za blisku saradnju u „normandijskom formatu“
  Bela kuća: Tramp traži načine za mir u Siriji
  Tagovi:
  međusirijski pregovori, mehanizam, Stafan de Mistura, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga