23:42 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 031
  Pratite nas

  Trideset šestoro ljudi vodi se kao nestalo, dok je potvrđeno da je više od sto poginulo u napadu međunarodne koalicije pod vođstvom SAD kod iračkog Mosula 17. marta, saopštila je koalicija za borbu protiv DAEŠ-a.

  Prema navodima koalicije, civili su poginuli od detonacije eksploziva koji je postavio DAEŠ, a ne od municije koalicije. 

  „Istraga o napadu koalicije 17. marta u Džadidi, u okolini iračkog Mosula, utvrdila je da je druga eksplozija izazvala obrušavanje u kojem su poginula dvojica snajperista DAEŠ-a, 101 civil među ljudima koji su se krili na prvim spratovima zgrade i četiri civila iz susedne zgrade. Bez traga je nestalo 36 civila koji su, kako se pretpostavlja, bili u zgradi spojenoj s onom koja je pogođena“, navedeno je u saopštenju. 

  „Istraga je utvrdila da je DAEŠ postavio veliku količinu eksploziva u zgradu u kojoj je bilo mnogo civila, a zatim odatle napao iračke snage“, navedeno je u saopštenju. 

  Koalicija tvrdi da ona i iračke snage nisu znali da su civili u pogođenoj zgradi. Koalicija je upotrebila jednu bombu tipa GBU-38.

  „Detonacija GBU-38 na najvišem spratu zdanja aktivirala je veliku količinu eksplozivnih supstanci koje su teroristi DAEŠ-a postavili u zgradi“, navedeno je u saopštenju.

  Analiza nakon eksplozije pomogla je da se utvrdi da eksploziv pripada tipu koji DAEŠ često koristi, dok ga koalicija nije upotrebljavala.

  Komandant vojske koalicije, general-major SAD Džo Martin, izrazio je saučešće povodom pogibije civila. „Koalicija preduzima sve moguće napore da bi zaštitila civile. Najbolji način za to jeste da se porazi DAEŠ“, izjavio je general. 

  Tagovi:
  stradanje civila, međunarodna koalicija, bombardovanje, Mosul, Irak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga