08:11 25 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2136
  Pratite nas

  Svedočenja pred odborima Senata SAD obično su dosadne i zamorne stvari koje retko uspevaju da privuku pažnju amričke i svetske javnosti, ali danas se desio izuzetak. Svedočenje bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija o navodnom mešanju Rusije u američke izbore postalo je tema broj jedan u svim svetskim medijima. Evo šta je Komi rekao.

  Bivši direktor FBI Džejms Komi optužio je administraciju američkog predsednika Donalda Trampa za klevetu protiv njega i pričanje laži o agenciji na čijem je čelu bio, ali je odbio da prokomentariše da li je Tramp pokušao da opstruira pravdu tražeći od njega da odustane od istrage o svom bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu. 

  Tokom svedočenja pred Komitetom za obaveštajne poslove Senata SAD, Komi je kazao da nije na njemu da kaže da li je Tramp pokušao da opstruira pravdu tokom njihovih razgovora. 

  On je dodao da ga je američki predsednik u više navrata pohvalio da radi „odličan posao“, pa je bio zbunjen kada je na televiziji saznao da je dobio otkaz.

  Pet ključnih tačaka:

  1. „Nema sumnje da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD prošle godine“, tvrdi Komi

  2. „Nije bilo promene izborne volje birača“, dodao je.

  3. Tramp nije od Komija tražio da prekine istragu o navodnoj umešanosti Rusije u izbore.

  4. Mnoge priče u medijima o mešanju Rusije u izbore Komi je opisao kao „potpuno pogrešne“, među kojima je i članak „Njujork tajmsa“ o navodnim vezama Trampovog izbornog tima i Rusa.

  5. Svoje razgovore sa Trampom ocenio je kao veoma „uznemirujuće“. 

  Večera koja je promenila sve

  Razgovori Trampa i Komija privukli su posebnu pažnju medija, jer je bivši šef FBI izneo veoma živopisne detalje o ovim susretima i telefonskim razgovorima.

  „Bio sam toliko zapanjen razgovorom da sam ga stalno ponavljao u sebi. Video sam tvit o snimcima. Bože, nadam se da snimci postoje. Sećam se da sam rekao: ’Slažem se da je on dobar čovek‘, a da sam na taj način zapravo rekao: ’Ne slažem se sa onim što tražite od mene‘“, kazao je Komi.

  On je rekao da je morao da otkaže sastanak sa svojom ženom da bi mogao da ode na večeru sa Trampom.

  „Kada se osvrnem unazad, ja veoma volim da provodim vreme sa svojom ženom, voleo bih da sam te večeri bio sa njom“, kazao je Komi, uz smeh.

  „Na to pitanje nemam šta da dodam“, rekao je senator King, koji ga je u tom trenutku ispitivao.

   

  Najnovije vesti
  • 19:00

   Završeno je svedočenje Džejmsa Komija

  • 18:59

   Šta je "ta stvar"

   Džon Mekejn na svedočenju Džejsma Komija.
   © REUTERS / Jonathan Ernst

   Republikanski senator Džon Mekejn pitao je Komija zašto je odustao od istrage o Klintonovoj, a nije odustao od istrage o Rusima. On se osvrnuo i na deo iz pisanog svedočenja Komija.

   "Rekao je da bi to uradio i dodao: 'Bio sam ti odan, veoma odan; Imali smo tu stvar, znaš'. Nisam ga pitao na šta misli kada kaže 'Tu stvar'. Rekao sam mu da je jedini način da se pozabavimo tom temom da Savet Bele kuće nazove vršioca dužnosti zamenika državnog tužioca. On je rekao da bi on uradio istu stvar, a onda je poklopio slušalicu", stoji u pisanom delu svedočenja.

   Mekejn: Da li vas je zanimalo šta je "ta stvar"?

   Komi: Da.

   Mekejn: Zašto ga niste pitali?

   Komi je odgoovrio da mu je bilo jasno o čemu se tu radi.

   Mekejn: Da, ali mene bi izuzetno zanimalo šta je to o čemu predsednik SAD govori kao o "toj stvari".

   Komi: Imao sam i ranije razgovore s ljudskim bićima.

   Komi je zatim rekao da je njegovo tumačenje da je Tramp "češljao" svoje sećanje, a da je onda shvatio da je zahtev za lojalnost bio odbijen.

   Mekejn se nije sasvim složio s tim. 

  • 18:34

   Oglasio se Snouden

   Na Tviteru se povodom Komijevog svedočenja oglasio i bivši službenik NSA i uzbunjivač Edvard Snouden. On je uz vest o tome da je Komi priznao da je on bio jedan od izvora curenja podataka dodao ovaj komentar:

   "Izgleda da se bivši direktor FBI slaže: Nekad je jedina moralna odluka da se prekrše pravila".

    

    

  • 18:28

   "Nemam pojma"

   Još uvek nema reakcije Trampa na Tviteru, kao ni njegovog portparola Šona Spajsera. Ipak, oglasila se Spajserova koleginica Sara hakabi Sanders. Na pitanje da li u Ovalnom kabinetu u Beloj kući postoji sistem za snimanje razgovora, ona je kratko odgovorila: Nemam pojma.

  • 18:26

   Šta je Komiju poručio Trampov govor tela

   Komi se još jednom osvrnuo na neprijatan trenutak tokom sastanka s Trampom, kada su samo gledali jedan drugog.

   "Sećam se da me je samo gledao. Njegov govor tela mi je poručivao nešto u stilu: 'Šta da radim?' Ne sećam se tačno tog trenutka. Ništa nije rekao.

  • 18:14

   Šta Komi nije smeo da kaže javno

   Pitanje: Da li mislite da je Donald Tramp bio u dosluhu s Rusijom?

   Komi: To je pitanje na koje ne mogu da odgovorim na otvorenoj sednici.

   Inače, neki delovi svedočenja Džejmsa Komija neće biti otvoreni za javnost, nego će biti predstavljeni na zatvorenoj sednici. 

  • 18:11

   Otkriven identitet misterioznog profesora s Kolumbije

   Saznalo se i ko je Komijev prijatelj s Univerziteta Kolumbija koji je na Komijev zahtev medijima predao dokumente. Reč je o profesoru Danijelu Ričmanu. 

    

  • 18:07

   Komi Trampu: Objavi snimke

   Komi je pozvao Trampa da objavi snimke njihovog razgovora.

   "Predsednik svakako zna da li me je snimao ili ne, a ako jeste, moja osećanja nisu povređena. Objavi sve snimke, mislim da je to potpuno u redu", rekao je Komi.

  • 18:02

   Komi: Šta je Hilari tražila od mene

   Komi je rekao da je Hilari Klinton od njega tražila da istragu o njenom mejl serveru ne zove "istraga", nego "verifikacija".

   Na pitanje da li bi ostao direktor FBI da je kojim slučajem na izborima pobedila Hilari Klinton, Komi je rekao da ne zna.

  • 17:57

   Komi je rekao da ruski ambasador u SAD nije saradnik obaveštajne službe.

  • 17:57

   Komi: Rusi će se vratiti

   Komi tvrdi da je rusko mešanje u američke izbore deo dugoročne strategije.

   "Oni će se vratiti", rekao je Komi.

  • 17:56

   Komi: Voleo bih da sam bio na večeri sa svojom ženom umesto s Trampom

   Komi je rekao da je morao da otkaže sastanak sa svojom ženom da bi mogao da ode na večeru s Trampom.

   "Kada se osvrnem unazad, ja veoma volim da provodim vreme sa svojom ženom, voleo bih da sam te večeri bio s njom", rekao je Komi, uz smeh.

   "Na to pitanje nemam dodatak, rekao je senator King koji ga je u tom trenutku ispitivao.

  • 17:45

   Detalj svedočenja koji je oborio sajt univerziteta

   Komi je tokom svedočenja naveo da je jedan važan izveštaj medijima predao njegov dobar prijatelj s pravnog fakulteta na Univerzitetu Kolumbija, kojeg nije želeo da imenuje. To je bilo dovoljno da sajt Kolumbije bude oboren. 

    

  • 17:43
   Predsednik SAD Donald Tramp

   Tramp demantuje dve tačke iz svedočenja

   Donald Tramp se već oglasio povodom svedočenja Džejmsa Komija. Tramp je osporio dve ključne stavke iz pisanog svedočenja koje je dostavio Komi, prenosi Rojters, pozivajući se na izvor blizak Trampu.
   Dalje
  • 17:38
   Senator Aleksej Puškov

   Puškov o svedočenju Komija: Trampovi neprijatelji žele krv

   Predsednik Odbora za informacionu politiku Saveta Federacije Rusije Aleksej Puškov komentarisao je svedočenje bivšeg šefa FBI Džejmsa Komija pred Komitetom Senata za obaveštajne poslove o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD.
   Dalje
  • 17:38

   Komi: Trampa je zanimalo da li se vodi istraga protiv njega

   Komi je rekao da je stekao utisak da je Trampu važno da se protiv njega ne vodi istraga.

   "Nisam hteo da on pomisli da mu dajem izveštaj kako bi mu taj izveštaj 'visio' iznad glave. Hteo sam da ga uverim da Biro za njega nije nikakva pretnja", rekao je Komi.

  • 17:36

   Ovo su svi članovi obaveštajnog komiteta Senata SAD

  • 17:35

   Tramp ćuti na Tviteru

   Iako su mnogi očekivali da će Donald Tramp na Tviteru reagovati na svedočenje Komija, on se tamo još uvek nije oglasio. Na tviteru je aktivan jedino Trampov sin Donald Mlađi.

  • 17:34

   Komi: Tramp nije bio pod istragom dok sam ja bio direktor FBI.

  • 17:17

   Komi: Tramp nije od mene tražio da obustavim istragu o Rusiji

   Kada su Komija pitali da li je Tramp od njega tražio da zaustavi istragu protiv Rusije, Komi je rekao: "Ne, koliko znam". Dodao je da niko od njega nije tražio da zaustavi istragu.

   Bivši direktor FBI Džejms Komi na svedočenju.
   © REUTERS / Jonathan Ernst
  • 17:12

   Komi: Nadam se da postoje snimci

   Komi je još govorio o zahtevu Trampa da zaboravi na istragu protiv Flina.

   "Bio sam toliko zapanjen razgovorom da sam ga stalno ponavljao u sebi. Video sam u tvit o snimcima. Bože, nadam se da snimci postoje. Sećam se da sam rekao: 'Slažem se da je on dobar čovek', a da sam na taj način zapravo rekao: 'Ne slažem se s onim što tražite od mene", rekao je Komi.

  • 17:00

   Tramp demantuje dve tačke iz svedočenja

   Donald Tramp se već oglasio povodom svedočenja Džejmsa Komija. Tramp je osporio dve ključne stavke iz pisanog svedočenja koje je dostavio Komi, prenosi "Rojters" pozivajući se na izvor blizak Trampu.

   Komi je svedočio da je Tramp od njega tražio da odustane od istrage protiv Majkla Flina, kao i da je Tramp od Komija zahtevao da mu potvrdi lojalnost. Tramp je demantovao ove tvrdnje, navodi izvor.

  • 16:52

   Komi otkrio šta mu je Tramp šapnuo na večeri

   Komi je opisao večeru sa Trampom.

   "Meni se činilo da je ili on pomislio ili mu je neko rekao: 'Već si tražio od Komija da ostane, a nisi dobio ništa zauzvrat. Večera je bila pokušaj da se izgradi osežaj lojalnosti. Predsednik mi je zatim šapnuo: 'Zaista s radujem tome da radimo zajedno'. Sedeo sam i razmišljao o tome da smo već tri puta pričali o tome da ja ostajem. Moj zdrav razum mi je rekao da on traži nešto zauzvrat", rekao je Komi. 

  • 16:46
  • 16:39

   Komi: Rusi su napali do 1.000 meta

   Bivši direktor FBI Džejms Komi na svedočenju.
   © REUTERS / Jonathan Ernst

   Pitanje: Kada ste postali svesni sajber napada Rusa?

   Odgovor: Bilo ih je mnogo. Još od kasnog leta 2015. godine. Reč je o masovnoj akciji.

   Komi je rekao da se Rusi ciljali na stotine, ili možda hiljadu entiteta u pokušaju da se hakuju izbori u SAD.

   On kaže da je napada postao svestan krajem 2015. ili početkom 2016. godine.

   Prema njegovim rečima, FBI je obavestio žrtve napada o "masivnoj kampanji". Komi je dodao da je Obamina administracija tražila način da se bori protiv sajber napada.

  • 16:34

   Komi kaže da "iskreno ne bi" postupao drugačije u slučaju mejlova Hilari Klinton.

  • 16:33

   Da li je Tramp opstruisao pravdu?

   Bur se osvrnuo na pitanje Majkla Flina. Rekao je da je Flin imao neprijavljene sastanke sa Rusima.

   "Da li mislite da je predsednik pokušao da opstruiše pravdu ili da je pokušao da omogući Flinu da se izvuče?", pitao je Bur.

   Komi je rekao da nije na njemu da kaže li je predsednik opstruisao pravdu.

  • 16:30

   Komi: Siguran sam da je bilo ruskog mešanja

   Komi je rekao da "nema dilemu" da je ruska vlada iza brojnih upada u izborni sistem i pokušaja mešanja.

   - Da li ste sigurni da nijedan glas nije... izmenjen?", pitao ga je Bur.

   - Siguran sam -  rekao je Komi.

  • 16:28

   Komi: FBI ostaje nezavisan

   Komi je svojim bivšim kolegama poručio da mu je žao što nije stigao ni da se oprosti s njima. 

   "FBI je pošten, FBI je jak i FBI će uvek biti nezavisan", rekao je Komi. 

  • 16:20

   Komi: Bio sam iznenađen kada sam dobio otkaz

   "Promenljiva objašnjenja zašto sam otpušten su me zbunila. Često mi je govorio da dobro radim svoj posao i da se nada da ću da ostanem na tom mestu. A onda sam na televiziji čuo da sam dobio otkaz zbog istrage o Rusiji", rekao je Komi.

  • 16:19

   Komi počeo svedočenje

  • 16:17

   Vorner: Rusija se mešala u izbore

   Za mikrofon je zatim stao Mark Vorner, iz Demokratske partije. On je opisao navodne pokušaje Rusije da se umeša u predsedničke izbore u SAD. 

   "To nije samo mišljenje jednog senatora. To je jednoglasno mišljenje cele američke obaveštajne zajednice", rekao je Vorner.

  • 16:15

   Tri ključna pitanja

   Bur dodaje da postoje neka pitanja na koja nema odgovora:

   - Da li je Komi promenio svoj pristup nakon postupaka predsednika Trampa.

   - Da li su Rusija i ljudi iz Trampovog okruženja sarađivali do mere koja bi mogla da se protumači kao dosluh.

   - Zašto je Komi javno najavio u julu 2016. godine da ne bi podržao kriminalnu optužnicu u slučaju istrage mejlova Hilari Klinton..

  • 16:09

   "Očekujemo otvorenu raspravu"

   Senator Ričard Bur, koji će predsedavati na svedočenju, otvorio je sednicu.

   "Očekujem vrlo otvorenu i iskrenu raspravu danas", rekao je Bur.

   "Optužbe su bile brojne u medijima, a danas je vaša prilika da se stvar raščisti. Američki narod mora da čuje vašu stranu priče", kaže Bur.

  • 16:04

   Stigao i Komi

   Sala 216 u zgradi Senata dupke je puna. Vrata su zatvorena, a svi koji su izašli neće moći da se vrate dok se svedočenje ne završi. Na svoje mesto je seo i bivši direktor FBI Džejms Komi.

    

  • 16:02

   U salu su upravo ušli senatori.

  • 15:59

   Ovako izgleda sala u kojoj će Komi svedočiti

   Mesto gde će se održati svedočenje Džejmsa Komija
   © REUTERS / Jim Bourg
  Uživo
  Pet ključnih tačaka Komijevog svedočenja i jedna veoma neobična večera (video)
  +
  Tagovi:
  komi, svedočenje, svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga