17:12 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1540
  Pratite nas

  Sin bivšeg lidera Libije Moamera el Gadafija, Sejf Islam el Gadafi, pušten je na slobodu i napustio libijski grad Zintan, gde je bio zatočen, saopštila je naoružana formacija „Abu Bakr el Sidik“, koja je držala političara.

  U saopštenju je navedeno da je Gadafijev sin oslobođen u skladu sa sveopštom amnestijom koju je objavio libijski parlament. 

  „Odlučili smo da oslobodimo gospodina Sejfa Islama Moamera el Gadafija. On je potpuno slobodan. Potvrđujemo da je napustio Zintan kada je oslobođen – 14. dana Ramazana (9. jun)“, navedeno je u saopštenju. 

  Nakon svrgavanja režima Moamera el Gadafija 2011. godine, pokrenuta je potera za njim i njegovim rođacima. Ustanici su Gadafija ubili, kao i njegovog sina Muatasema. Gadafijev sin Hamis je poginuo tokom bombardovanja Tripolija. 

  Sejf Islam el Gadafi je zatočen. On je bio jedan od najvernijih saradnika Moamera el Gadafija i aktivno je učestvovao u njegovoj delatnosti. U julu 2015. godine bio je osuđen na smrtnu kaznu. 

  Gadafijev sin Saadi pobegao je u Niger, ali je predat novim libijskim vlastima 2014. godine. 

  Gadafijeva kćerka Ajša, kao i njegova supruga i dvojica sinova Muhamed i Hanibal, uspeli su da sa svojom decom da pobegnu na teritoriju Alžira, gde su dobili azil. 

  Tagovi:
  bekstvo, oslobađanje, azil, zatvor, Moamer Gadafi, Saif Gadafi, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga