01:31 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 115
  Pratite nas

  Ako Pentagon ne bude redovno dobijao novac koji mu pripada, SAD već za pet godina neće više moći da održavaju svoje vojno prisustvo u inostranstvu, saopštio je šef Generalštaba SAD Džozef Danford na raspravi u senatorskom komitetu za naoružanje.

  Prema Danfordovim rečima, oružane snage SAD gube vojnu prednost u svetu, predajući položaje potencijalnim protivnicima.

  „Smatram da ćemo bez stabilnog, dovoljnog i predvidljivog finansiranja za pet godina izgubiti sposobnost da demonstriramo silu u inostranstvu, a to je u osnovi naše odbrane“, izjavio je general.

  Danford je naglasio da je neophodno da SAD povećaju svoje odbrambene mogućnosti.

  „Još je gore to što je zakon o kontroli trošenja sredstava u poslednjih pet godina primoravao Pentagon da radi s budžetom od svega 450 milijardi dolara“, požalio se Danford.

  Prema njegovim rečima, zbog toga pešadija i flota imaju probleme s borbenom gotovošću, a avijacija nema dovoljno pilota i mehaničara. General je dodao da Pentagon mora da „stane na put obnavljanja narušenog preimućstva“, ali da je za to potrebna odgovarajuća suma novca.

  Šef Pentagona Džejms Matis kritikovao je ranije američku armiju izjavivši da je šokiran niskim stepenom njene borbene gotovosti.

  Tagovi:
  vojni budžet, američka vojska, finansije, Senat SAD, Pentagon, Džozef Danford
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga