21:08 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 800
  Pratite nas

  Lider DAEŠ-a Ibrahim Abu Bakr el Bagdadi ubijen je u bombardovanju Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije 28. maja na jugu Rake, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

  Prilikom udara ruskih lovaca Su-35 i Su-34 u blizini sirijske Rake likvidirano je oko 300 terorista koji ulaze u „vojni savet“ terorističke organizacije DAEŠ.

  „Prema informacijama koje se proveravaju iz različitih kanala, sastanku koji je bio meta bombardovanja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije prisustvovao je i lider DAEŠ-a Ibrahim Abu Bakr el Bagdadi, koji je za vreme udara likvidiran“, navodi se u saopštenju.

  Prema podacima Ministarstva odbrane, među likvidiranim teroristima su „emir“ Rake Abu el Hadži al Misri i Ibrahim An Naef el Hadž, koji kontroliše područje od Rake do Suhne, kao i načelnik Službe bezbednosti DAEŠ-a Sulejman el Šauah.

  Informacije o sastanku lidera militanata Ministarstvo odbrane je dobilo krajem maja. Za vreme provere informacija otkriveno je da je cilj sastanka bio planiranje načina izlaska militanata iz Rake takozvanim „južnim koridorom“.

  El Bagdadi, čije je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim el Badi, prvi put se pojavio u javnosti u julu 2014. godine, kada je iz džamije u zauzetom Mosulu proglasio stvaranje „islamskog kalifata“ na Bliskom istoku. Od tada su mediji više puta objavljivali informacije o njegovoj likvidaciji, ali niko nije mogao da ih potvrdi.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga