00:06 18 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 38
  Pratite nas

  U zapadnoj Keniji se srušio most, koji je izgradila kineska kompanija, vredan deset miliona dolara, i koji je lično naručio predsednik Uhuru Kenjata. Najmanje 27 radnika je povređeno kada je most pukao u ponedeljak (26. juna). Vlada je zaustavila izgradnju i poslala tim inženjera da istraže incident.

  Most se srušio manje nakon od dve nedelje pošto je predsednik Kenjata posetio mesto u okviru svoje kampanje pre opštih izbora u avgustu. Kenjata se ponovo kandidovao za predsednika, a fokus njegove kampanje je na infrastrukturnim projektima, poput nove železnice između Najrobija i luke Mombase.

  ​Predsednik je obećao da će izgraditi most u Busiji nakon što se u tom okrugu prevrnuo čamac koji je prevozio 11 osoba. U nesreći su poginuli svi putnici.

  Rušenje nije dobra vest za kineske kompanije koje posluju u Africi. Tokom protekle decenije, kada su kineske kompanije dobijale više ugovora za izgradnju puteva i realizaciju drugih infrastrukturnih projekata širom kontinenta, kineski zvaničnici i kompanije su radili na poboljšanju reputacije, jer su firme bile optuživane za loš kvalitet radova i slabe sigurnosne standarde.

  Kineske kompanije su gradile i deonice puta u Zambiji, koje je sprala kiša 2009. godine, i bolnicu u Angoli, koja je evakuisana 2010. godine zbog bojazni lokalnih zvaničnika da će se srušiti.

  Pomenuti most, dužine 100 metara, gradila je kineska kompanija „Ouversiz endžiniring grup“, podružnica „Čajna rejlveja“, jedne od najvećih građevinskih kompanija na svetu, a angažovale su je kenijske vlasti. Kompanija je radila sa britanskom neprofitnim organizacijom „Sigurniji svet“ kako bi kroz razgovore sa lokalnim stanovništvom rešavala sve probleme u vezi sa projektom.

  ​„Ovo je vrlo neobično, jer su ispunjeni svi standardi i specifikacije koje je tražio poslodavac“, rekao je rukovodilac projekta Džerom Hua za kenijske novine „Nejšen“. „Mi imamo iskusne inženjere i jednako smo zbunjeni zbog onoga što se dogodilo. Nadamo se da ćemo pronaći uzrok problema i ispraviti štetu.“

  Kompanija je saopštila da most, koji je prvobitno trebalo da bude završen sledećeg meseca, može da se popravi, ali da će cena njegove izgradnje, koja je prvobitno iznosila 1,2 milijarde šilinga, verovatno biti povećana.

   

  Tagovi:
  most, rušenje, Kenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga